Motorola verkoopt even geen toestellen meer in Duitsland, volgt Nederland ook?

©Unsplash

Motorola verkoopt even geen toestellen meer in Duitsland, volgt Nederland ook?
13 mei om 14:02
Laatste update: 13 mei om 14:02

Een tijd geleden was het lang opmerkelijk nieuws dat OPPO geen toestellen meer verkocht in Duitsland. Dit vanwege een onenigheid met Nokia over een patent. Het lijkt dat de geschiedenis zich gaat herhalen met Motorola en Lenovo.

Wanneer je nu naar de Duitse site van Motorola gaat, dan valt er iets op. Je kunt er alleen nog maar de accessoires bekijken, alle smartphones zijn verdwenen. Door een uitspraak van een Duitse rechter moet Motorola en ook Lenovo een flink aantal producten uit de handel halen.

Patentje oorlog

Volgens de uitspraak van deze rechter mag Motorola en Lenovo per direct geen producten meer verkopen die gebruik maken van een WWAN (Wireless Wide Area Network)-module. Deze zorgt ervoor dat je internettoegang krijgt via een mobiel netwerk. Dat is vrij essentieel voor smartphones, maar ook sommige laptops en tablets van Lenovo kunnen gebruik maken van mobiel internet.

Lenovo en Motorola liggen overhoop met het bedrijf Interdigital. Volgens het persbericht op de site van Interdigital hopen ze dat ze met de uitspraak van het hof een eerlijke prijs voor de licenties van de door hun gepatenteerde technologie kunnen afdwingen.

Motorola is het niet eens

Natuurlijk hebben we navraag gedaan bij onze Nederlandse PR-vertegenwoordiger. Lenovo/Motorola respecteert de uitsraak van de rechter, maar is het niet eens met de aanleiding. Tussen de regels door lezen we dat beide bedrijven een ander idee hebben over de hoogte van een 'eerlijke' prijs voor het patent. "…omdat we van mening zijn dat IDC zijn eigen wettelijke verplichtingen heeft geschonden om zijn technologie op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden (FRAND) in licentie te geven aan Lenovo of onze externe leveranciers", aldus de verklaring van Motorola en zijn moederbedrijf.

"Toegang tot gestandaardiseerde technologie op FRAND-voorwaarden is van cruciaal belang voor de toekomst van de mondiale technologie-industrie; we zullen blijven vechten voor transparantie in licentieonderhandelingen en tegen bedrijven die buitensporige tarieven eisen voor hun patentportfolio's."

In de meeste apparaten zitten onzettend veel patenten, waarvoor meestal een afgesproken bedrag wordt betaald aan de eigenaar van dat patent. Alleen soms komen de partijen er niet samen uit, en dan kan gedoe om één patent ervoor zorgen dat er een landelijk verkoopverbod wordt afgedwongen. Begin dit jaar speelde zo'n situatie in de VS, rond de Apple Watch.

Hoe zit het met Nederland?

Van een dergelijke maatregel is nog geen sprake in Nederland. Deze uitspraak is afkomstig van een Duitse rechter in München. Het is natuurlijk niet tevallig dat de eisende partij Duitsland kiest om een dergelijke zaak op te starten. Duitsland is een grote markt en wanneer je daar je gelijk krijgt in de rechtbank is de kans groot dat dat ook het geval is in andere landen.

Ik verwacht niet dat we meer landen gaan zien waar iets dergelijks zich zal gaan afspelen. Met deze uitspraak heeft Interdigital een pressiemiddel richting Lenovo/motorola en staat het met 3-0 voor aan de onderhandelingstafel. Hopelijk wordt dit niet zo een langlopende zaak als bij OPPO.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.