Dit is waarom jouw zonnepanelen soms opeens uitvallen

© Unsplash

Dit is waarom jouw zonnepanelen soms opeens uitvallen
1 juni om 16:00

In verschillende regio's van Nederland nemen netbeheerders maatregelen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit leidt echter tot een sneller en frequenter uitschakelen van zonnepanelen, waardoor huishoudens daar minder voordeel uit kunnen halen.

Zonnepaneelomvormers zijn uitgerust met een overspanningsbeveiliging die in werking treedt wanneer de netspanning boven de 253 volt komt. In bepaalde gebieden verhogen netbeheerders met opzet de spanning op het elektriciteitsnet, waardoor de omvormers zichzelf uitschakelen. Dat meldt Nu.nl.

Dat wordt gedaan zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt, specifiek het laagspanningsnet. Naarmate meer Nederlandse gezinnen zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen plaatsen, komt er steeds meer druk te staan op dat laagspanningsnet. Dat is het deel van het net waarmee stroom naar consumenten wordt gebracht. 

Probleem kan nog lang duren

De oplossing is om het laagspanningsnet te ‘verzwaren’. Dat betekent dat er meer kabels en stroomhuisjes geplaatst moeten worden. Dergelijke werken kunnen jaren in beslag nemen. Het verhogen van de spanning om omvormers uit te schakelen, is dus een tijdelijke oplossing om overbelasting te vermijden.

Dit gebeurt volgens Nu.nl vooral in oudere wijken die zich buiten de Randstad bevinden. Onder meer beheerders Enexis en Liander moeten dit ‘regelmatig’ doen. Netbeheerder Stedin zegt dat het net de belasting wel aankan binnen de Randstad. Daar zal je dit probleem dus niet zomaar hebben.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.