Ontwikkelaar restaureert originele 128K Macintosh en dat is niet makkelijk
Het mooiste verslag van een computerrestauratie dat wij ooit hebben gezien.
De Italiaanse ontwikkelaar Michele Giorgi ondervond redelijk vroeg, op de leeftijd van 36 jaar, een midlifecrisis. Om de symptomen daarvan te verhelpen, besloot hij een iconische computer uit het verleden te restaureren. Hij koos de originele 128K Macintosh. Giorgi heeft het soms moeilijke proces prachtig gedocumenteerd op een speciale website.
De eerste stap was om een 128K Macintosh te vinden, maar niet zomaar een. De computer moest defect zijn, maar niet onrepareerbaar. Het probleem moest ook niet te complex zijn, aangezien Giorgi geen hardwarespecialist is. Ook moesten de belangrijkste accessoires, namelijk het toestenbord, de muis, de stroomkabel en de opstartbare diskette aanwezig zijn. Ten slotte moest de computer er nog altijd fraai uitzien, zodat die als decoratie gebruikt zou kunnen worden indien de restauratie niet lukte.
Een apparaat dat voldeed aan al die eisen in zijn thuisland Italië vinden was niet voor de hand liggend. Uiteindelijk kon Giorgi na maanden zoeken een exemplaar vinden in de Amerikaanse staat Arizona. Drie weken later ontving de ontwikkelaar zijn defecte Macintosh en kon de restauratie beginnen.
Sad Mac
Bij de eerste poging om de computer op te starten, werd Giorgi geconfronteerd met de ‘Sad Mac’. Dat is een icoon dat bij oude Macs op het scherm verscheen dat aangaf dat een hardware- of softwareprobleem het opstarten verhindert. Onder de Sad Mac bevond zich een code die aangaf wat het probleem was.
Na wat online speurwerk kon Giorgi achterhalen wat het probleem was. Drie geheugenchips, die vandaag de dag uiteraard niet meer geproduceerd worden, waren kapot. Uiteindelijk kon hij vervangende chips kopen, wederom uit de VS. Nu moest Giorgi echter uitzoeken hoe hij die chips in zijn Macintosh kon steken, zonder het hele spul naar z'n grootje te helpen. Met wat hulp van zijn neef slaagde hij daar in, waarna hij een tweede maal probeerde om de computer op te starten.
Succes, maar…
De Macintosh startte ditmaal wél op. Maar daar eindigt het verhaal niet. De originele Macintosh had geen harde schijf. De hierboven vernoemde opstartbare diskette is om die reden van cruciaal belang om de computer op te starten.
Het diskettestation van de 40 jaar oude computer was het volgende probleem. Dat bestaat immers bijna uitsluitend uit mechanische onderdelen. Die moeten gesmeerd blijven om correct te blijven werken. Om de computer te kunnen gebruiken, moest Giorgi het station uit de Macintosh halen, het uit elkaar halen, alles correct smeren, het station weer assembleren en het ten slotte terug in de computer steken.
Nieuw kleurtje
Na dit proces had Giorgi een werkende 128K Macintosh. Na een gefaalde poging om het plastic te behandelen met chemicaliën om de buitenkant er zo goed als nieuw uit te laten zien, contacteerde de ontwikkelaar professionals om de computer van een nieuw likje verf te voorzien.
Het hele project was nu klaar, net op tijd om de 40e verjaardag van de Macintosh te vieren. Giorgi documenteerde alles en heeft een website opgezet, waarop hij alles in detail beschrijft. Opvallend: de website werkt niet op smartphones, iets waar Giorgi zich voor verontschuldigt. Wanneer je op je smartphone de site bezoekt, vraagt de ontwikkelaar je op een landingspagina om in je agenda aan te duiden wanneer je wel op een computer werkt. Op die manier hoopt Giorgi dat meer mensen de tijd kunnen nemen om zijn passieproject te bezichtigen.
Meer over Apple, of blijf op de hoogte via de Bright-app voor iOS.