Opvallend: natste meimaand ooit brengt record aan zonne-energie

©Unsplash

Opvallend: natste meimaand ooit brengt record aan zonne-energie
3 juni 2024 om 15:54

Na regen komt zonneschijn, zo bewijst de afgelopen meimaand. Meer regen viel er nooit eerder in een Nederlandse mei, maar ook werd slechts één keer eerder zoveel zonne-energie opgewekt in ons land.

Bijna vier seizoenen op een dag hadden we de afgelopen maand, of toch zeker twee. In de stralende zon kon je over drassige modderpaden lopen, met dank aan de op één na natste lente sinds het begin van de metingen van het KNMI. Gemiddeld viel er 127 millimeter neerslag, waar dat normaal gemiddeld 55 millimeter is. En dus scheen de zon minder dan gemiddeld: 199 zonuren, tegenover een normaal gemiddelde van 218 uur.

En toch werden er ook qua zonne-energie records gevestigd in mei, meldt Change.inc op basis van data van Energieopwek.nl, een samenwerking van het Nationaal Klimaat Platform met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. In mei kwam ruim 35 procent van alle stroom uit zonnepanelen: alleen in juni 2023 werd er meer zonne-energie opgewerkt in Nederland.

Oorzaak is niet de zon

De optelsom loopt spaak: meer regen, minder zon en toch meer zonne-energie – hoe kan dat? Nou, tussen juni 2023 en mei 2024 hebben we in Nederland flink veel zonnepanelen laten plaatsen. We zijn zelfs wereldkampioen, met 3,5 zonnepaneel per inwoner is er geen land ter wereld met een hogere paneel-dichtheid dan Nederland.

De kans is dus groot dat we de komende maanden nog meer records gaan verbreken, als er daadwerkelijk dagenlang zon op die panelen schijnt. Het zou wel kunnen dat de groei qua zonnepanelen afneemt, omdat het nieuwe kabinet de salderingsregeling toch wil afschaffen. En ook het gedoe met extra prijzen voor terugleveren van zonnestroom helpt niet.

Toch blijven zonnepanelen voorlopig gewoon een goede investering, omdat de panelen enerzijds goedkoper worden en je de meeste stroom gewoon zelf kan gebruiken – tenzij je er veel meer hebt gelegd dan dan je eigen verbruik hoog is. Tenzij het té zonnig is, want dan kunnen je panelen weleens uitvallen... 

Meer zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.