©Airiva

Deze windmolen-muur is mooi, stil en wekt jaarlijks 2200 kWh energie op

Deze windmolen-muur is mooi, stil en wekt jaarlijks 2200 kWh energie op

4 juni om 12:05
Laatste update: 4 juni om 19:20

Groene stroom is fijn, maar lang niet altijd mooi. Zonnepanelen en windmolens zijn over het algemeen vooral functioneel. Zonde, vindt ontwerper Joe Doucet, die met zijn windmolen-muur een design-statement maakt.

Mooie, kleinere windmolens zouden weleens de volgende revolutie in groene stroom kunnen zijn. Want zonnepanelen leveren vooral in de zonnige maanden, terwijl je jaarrond groene stroom nodig hebben. Dan speelt wind ook een rol, en hoewel weinig mensen een enorme windturbine in hun achtertuin willen hebben, oogt het ontwerp van Joe Doucet een stuk vriendelijker.

De Airiva-windturbine is een modulair systeem, dat bestaat uit rechtopstaande, golvend ontworpen spoelen. Die draaien in de wind, en zouden zo op een stille manier energie opwekken. Het systeem is modulair, en bestaat uit een standaarddeel met acht van die golvende spoelen, dat met steeds vier extra spoelen kan worden uitgebreid. Het standaarddeel met acht spoelen heeft een geschatte jaaropbrengst van 2200 kWh.

Voor op appartementen en kantoorgebouwen

Het bedrijf van Doucet wil de Airiva-turbines niet aan consumenten verkopen, maar aan projectontwikkelaars, vastgoedbedrijven en overheidsinstanties. Met een afmeting van 4,2 meter breed en 2,1 meter hoog is een 'hek' met de turbines ook niet iets dat je bovenop een gemiddeld rijtjeshuis zet. Maar wel bovenop grote kantoorgebouwen, flats en op andere, wat hogere plekken. Daar vangen de turbines wind, maar zijn ze geen doorn in het oog.

Later dit jaar start Airiva met praktijktests, nadat ontwerpen van het hek in 2021 al hoge ogen gooiden. Door die grote interesse is het ontwerp doorontwikkeld naar een echt product, dat voor 80 procent van gerecycled materiaal wordt gemaakt. In 2025 zouden de eerste bestellingen geleverd moeten worden.

En hoewel de Airiva-turbines lang niet zoveel energie opwekken als de grote windmolens, is dat ook niet het doel. Het idee is om nog een aanvulling te zijn in de mix van groene energie-opwekking. Een stap dichterbij de oplossing van het probleem van ongelijkheid tussen de vraag van energie enerzijds en de beschikbaarheid van groene stroom anderzijds.

Bekijk ook deze opvallende windmolen in de vorm van een waslijn en mis niets met onze Bright-app.