Doorbraak in fabriek die CO2 opzuigt maakt techniek commercieel haalbaar

©Climeworks

Doorbraak in fabriek die CO2 opzuigt maakt techniek commercieel haalbaar
4 juni om 20:51

Het is al langer mogelijk om CO2 uit de atmosfeer te zuigen, maar dat is een vrij dure klus. Een doorbraak van het Zwitserse Climeworks lijkt de methode nu commercieel interessant te maken.

In 2017 schreven we al over de fabriek van Climeworks. Het bedrijf werkt al jaren aan methoden om CO2 uit de lucht te filteren en op te slaan. Vandaag onthulde het bedrijf de derde generatie van zijn koolstofdioxide-zuiginstallatie. Die Gen 3 verbruikt de helft minder energie dan zijn voorganger, en kost ook maar de helft van het geld.

En dan kan het voor overheden en bedrijven ineens boeiend worden om geld te steken in dit soort oplossingen. De installaties van Climeworks werken via het principe Direct Air Capture (DAC), en trekken lucht door filters heen die de CO2 vasthouden. Eenmaal verzadigd, worden die filters verhit tot 100 graden Celsius en wordt de koolstofdioxide in geconcentreerde vorm opgevangen en elders opgeslagen.

Nu nog maar nauwelijks effectief

Hoewel er nu ook al CO2-zuigers actief zijn, is dweilen met de kraan open een understatement. Bij elkaar halen alle installaties jaarlijks 0,01 miljoen ton CO2 uit de lucht. Waarom schrijven we 0,01 miljoen ton? Omdat de uitstoot ook in de miljoenen tonnen loopt. Microsoft en Apple stootten vorig jaar bijvoorbeeld beiden ruim 15 miljoen ton CO2 uit. Dat is al fors minder dan zulke grote bedrijven eerder uitstootten, maar het stelt de opruim-acties van de CO2-zuigers wel in perspectief.

Het opzuigen van CO2 kost met de installaties die nu actief zijn tot 600 dollar per ton. Bedrijven als Apple en Microsoft zouden met hun huidige uitstoot dus 9 miljard dollar per jaar kwijt zijn aan het opzuigen van hun uitstoot. Een hoop geld, maar die bedrijven hebben dat wel – al is de capaciteit er nu natuurlijk nog niet. En de nieuwe derde generatie CO2-zuigers van Climeworks belooft de kosten tegen 2030 teruggebracht te hebben tot 250 tot 350 dollar per ton.

Kosten moeten verder omlaag

Met het opzuigen van de CO2 ben je er helaas nog niet, want je moet het ook nog ergens laten. En wel op zo'n manier dat het niet weer terugvloeit de atmosfeer in, want dan sta je alsnog te dweilen met de kraan open. Ook dat kost geld, en moet meegenomen worden in de berekening.

Climeworks en zijn concurrenten zijn het er over eens dat de prijs voor het opzuigen van CO2 naar de 100 dollar per ton moet om het betaalbaar genoeg te maken voor een grote, wereldwijde inzet van dit soort installaties. Ga maar na: dan zou een Apple of Microsoft voor 1,5 miljard dollar per jaar van zijn CO2-uitstoot af zijn, tegenover een winst van pak 'm beet 100 miljard dollar.

De ontwikkeling van dit soort machines gaat helaas niet heel vlot. De nieuwe filters zijn al vijf jaar lang getest in Zwitserland, en worden nu eerst naar de VS uitgebreid. Later komen er ook nieuwe Climeworks-installaties in Australië, Noorwegen, Kenia en Canada. De eerste twee installaties van commercieel formaat staan in IJsland.

Meer over CO2-uitstoot en mis niets met onze Bright-app.