Al 47 jaar operationeel: Voyager 1 werkt weer op volle kracht

© NASA

Al 47 jaar operationeel: Voyager 1 werkt weer op volle kracht
15 juni 2024 om 18:30
Update: 18 juni 2024 om 21:11

Voyager 1, de ruimtesonde die 47 jaar geleden werd gelanceerd door ruimteagentschap NASA, is weer volledig operationeel. Voyager 1 kampte sinds november vorig jaar met technische problemen. Na wat technisch gegoochel slaagde NASA er in april in om het tuig deels te herstellen, maar nu werken alle wetenschappelijke instrumenten weer.

In november 2023 begon Voyager 1 onzinnige informatie door te sturen naar de aarde, in plaats van bruikbare, wetenschappelijke informatie. De sonde herstellen was niet gemakkelijk: Voyager 1 bevindt zich op zo’n 24 miljard kilometer van de aarde en is bijna een halve eeuw oud. 

Het duurde zes maanden om het probleem deels op te lossen. Eerst moest worden achterhaald wat het euvel was. Na een volledige uitlezing van het geheugen van Voyager 1 bleek dat de code op een chip van de sonde beschadigd was. De chip herstellen was onmogelijk, dus werd besloten om de code naar verschillende uithoekjes van het systeem te verplaatsen. 

Alle instrumenten werken weer

Het herprogrammeren duurde een half jaar. Op 18 april werd de nieuwe code doorgestuurd naar Voyager 1. Omdat de sonde zich zo ver van de aarde bevindt, duurde het 22,5 uur voordat de update op zijn bestemming aankwam. Na nog eens 22,5 wist NASA pas dat de oplossing had gewerkt. Voyager 1 communiceerde weer met de aarde. 

Maar dat was niet het einde van het verhaal. Hoewel Voyager 1 geen onzin meer uitkraamde, lukte het verzamelen en lezen van wetenschappelijke informatie nog niet. In mei slaagde NASA erin om de eerste twee van de vier wetenschappelijke instrumenten weer aan de praat te krijgen. Een maand later werken ook de andere twee weer. Dat laat NASA weten in een persbericht

Interstellaire ruimte

Nu het ruimtevaartuig weer volledig operationeel is, moeten nog een paar kleine problemen worden opgelost, zoals het hersynchroniseren van de interne klokken van de computers aan boord. Maar dat is kinderspel vergeleken met het herprogrammeren van een apparaat dat zich ver voorbij de verste planeet van ons zonnestelsel bevindt. 

Voyager 1 is samen met zijn tweelingbroer Voyager 2 het enige ruimtevaartuig dat zich buiten de heliosfeer bevindt. Dat is de ‘bubbel’ van geladen deeltjes die de zon uitstoot. De ruimtevaartuigen bevinden zich allebei in de interstellaire ruimte en verzamelen daarover kostbare informatie die door geen enkel ander apparaat verzameld kan worden.

Meer wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.