Pop! Je kunt straks geen plastic kussens meer knallen uit je Amazon-pakketje
Online retailer Amazon neemt afscheid van de plastic luchtzakken die in pakketjes worden gedaan om de artikelen te beschermen. In plaats daarvan komt het met stevig papier om de producten op hun plek te houden en een ‘bumper’ te geven.
De plastic luchtzakken zorgen voor een stootkussen mocht je pakketje nogal ruw worden behandeld, maar het blijkt in 95 procent van de gevallen helemaal geen meerwaarde te bieden. Amazon gebruikt daarom in Noord-Amerika vanaf nu alleen nog een soort slierten van dik papier om de producten mee te vervoeren: iets wat ook wel door andere retailers wordt ingezet. Het biedt alsnog een ‘stootbumper’, maar dan op een andere manier.
Geen plastic stootkussens bij Amazon
Het is jammer dat je geen knal meer kunt horen als je de plastic stootkussens stukmaakt, maar in ruil daarvoor krijg je wat voer voor je papierbak die aanzienlijk minder schadelijk is voor het milieu. Papier dat zich bovendien wat makkelijker laat opslaan mocht je er zelf nog een pakketje mee willen beschermen. Aan het einde van het jaar wil Amazon volledig afscheid nemen van die plastic-toevoeging aan zijn pakketjes. Binnenkort komt bijvoorbeeld Prime Day er weer aan, waarbij er nog veel meer Amazon-pakjes worden verstuurd dan normaal. Amazon is van plan om bijna alle pakjes te voorzien van papiervul in plaats van plastic.
Amazon schrijft: “Tot nu toe is dit de grootste inspanning van Amazon om plastic verpakkingen in Noord-Amerika te verminderen en zullen jaarlijks bijna 15 miljard plastic luchtkussentjes worden vermeden.” Een bizar aantal, waardoor het des te beter is dat een gigabedrijf als Amazon voor gerecycled en makkelijk te recyclen materiaal kiest.
270 miljoen kilo plastic
Amazon zou volgens de non-profit Oceana in 2020 270 miljoen kilo plastic afval hebben veroorzaakt. Er moet dus ook echt wel iets gebeuren. Het afval specifiek van de plastic luchtkussens zou kan meer dan 600 keer rondom de aarde, als je ze allemaal achter elkaar zou leggen. Straks is dat dus hopelijk niet eens een half keer.
Lees meer over duurzaamheid.