Is de antivirussoftware van Kaspersky zelf gevaarlijk?
Kaspersky is al decennia bekend als één van de grote spelers in de markt van antivirussoftware. Het is bedoeld om kwaadwillenden buiten je computer of smartphone te houden, maar in Amerika denken ze daar anders over. Het is er verboden.
De Amerikanen zijn er namelijk van overtuigd dat de software juist bepaalde kwaadwillenden binnenlaat. Het doelt daarmee op de Russen. Kaspersky is ook een Russisch bedrijf. De Amerikaanse regering stelt dat de invloed van Moskou op het bedrijf en de software reden is tot zorg. Het zou een significant risico zijn om de software te blijven gebruiken, terwijl Kaspersky laat weten dat zijn activiteiten de veiligheid van de Verenigde Staten niet bedreigen.
Weer een ban van de VS
Het is niet nieuw dat de Amerikanen een bedrijf verbannen op basis van angsten over de inmenging van de lokale overheid. Het Chinese Huawei mag nog steeds geen Google-diensten in zijn nieuwe telefoons gebruiken omdat er een handelsverbod is uit angst voor spionage door de Chinese overheid. Ook TikTok heeft eenzelfde patstelling met de Amerikanen. Het is dus niet alleen China waarmee problemen zijn: ook Rusland en daarmee deze veelgebruikte antivirussoftware.
De Amerikanen (via The Guardian) : "Kaspersky is niet langer in staat om, naast andere activiteiten, zijn software te verkopen binnen de Verenigde Staten of updates te leveren voor software die al in gebruik is.” Het laat weten dat Kaspersky’s "voortdurende activiteiten in de Verenigde Staten een risico vormden voor de nationale veiligheid vanwege de offensieve cybercapaciteiten van de Russische overheid en de capaciteit om Kaspersky's activiteiten te beïnvloeden.” Rusland zou Russische bedrijven uitbuiten om informatie over andere landen te vergaren, zegt de Amerikaanse regering.
Theoretische zorgen
Kaspersky stelt dat dit alles voortkomt uit ‘theoretische zorgen’ en dat het gaat strijden met alle wettelijk beschikbare mogelijkheden om zijn activiteiten te behouden. Het zegt: "Kaspersky houdt zich niet bezig met activiteiten die de nationale veiligheid van de VS bedreigen en heeft juist belangrijke bijdragen geleverd met zijn rapportage en bescherming tegen een verscheidenheid aan dreigingsactoren die zich richtten op Amerikaanse belangen en bondgenoten.”
De antivirus-experts van Kaspersky zitten niet alleen in Moskou: het bedrijf heeft kantoren in 31 landen. Het heeft 400 miljoen gebruikers en is actief in meer dan 200 landen. Kaspersky mag nog tot 29 september dit jaar bepaalde zaken doen in de Verenigde Staten, maar daarna is het klaar en moeten Amerikaanse klanten dus nu op zoek naar een andere leverancier van softwarebeveiliging. Of Kaspersky inderdaad geen zuivere koffie is, dat zal waarschijnlijk een welles-nietes blijven, maar de Verenigde Staten hebben er in ieder geval alvast een knoop in doorgehakt.
Lees meer over Kaspersky en mis onze nieuwsbrief niet.