©EnBW

Deze ontdekking is een 'doorbraak' bij het winnen van lithium voor batterijen

Deze ontdekking is een 'doorbraak' bij het winnen van lithium voor batterijen

25 juni om 21:29

Duitse onderzoekers zijn erin geslaagd om hoogwaardig lithium te winnen uit geothermisch water. De gewonnen lithium heeft een hoge zuiverheid en is geschikt om batterijen te produceren.

De ontdekking werd gedaan door het Duitse energiebedrijf EnBW, dat voor een experiment samenwerkte met lithiumproducent LevertonHELM. EnBW onttrok eerst een lithuimchlorideoplossing uit geothermisch water. Daarna verfijnde LevertonHELM de stof tot lithiumzout. 

Batterijen

Het bedrijf slaagde er naar eigen zeggen in een zuiverheidsgraad van 99,5 procent te bereiken. Dat is meer dan genoeg om kathoden voor batterijen te produceren. De kathode is de pool van een batterij waarlangs de elektronen een systeem invloeien.

De twee bedrijven willen de technologie om lithium te winnen nu verder ontwikkelen. Voordat het proces van EnBW en LevertonHELM gebruikt kan worden om lithium op grote schaal te winnen, moet het eerst worden opgeschaald. 

Minder afhankelijk van China, beter voor milieu

De techniek moet er ook voor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van andere landen voor zijn lithium. Nog belangrijker is wellicht dat lithiumwinning uit geothermisch water duurzamer zou kunnen zijn dan traditionele ontginning. Lithium wordt ontgonnen door gaten te boren in zoutvlaktes. Daarna wordt het losgekomen materiaal naar de oppervlakte gepompt, waar men het laat verdampen in kunstmatige meren. 

Bij het ontginningsproces wordt een enorme hoeveelheid water gebruikt. Voor elke ton lithium die wordt ontgonnen, is zo’n twee miljoen liter water nodig. Bovendien worden bij de ontginning van lithium schadelijke chemicaliën gebruikt. Dit kan leiden tot vervuiling van lokale waterbronnen en schade aan de omliggende ecosystemen. Daarnaast brengt het zware fysieke arbeid met zich mee voor de arbeiders, die vaak werken onder moeilijke en soms gevaarlijke omstandigheden.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.