Microsoft AI-chef: content op het internet mag worden gestolen

©Canva

Microsoft AI-chef: content op het internet mag worden gestolen
30 juni 2024 om 23:16
Update: 30 juni 2024 om 23:26

Hij denkt dat alles wat openbaar op het internet staat en zonder wachtwoorden kan worden benaderd mag worden gestolen. De AI-chef bij Microsoft houdt er behoorlijk controversieel gedachtegoed op na.

Microsofts AI-ceo Mustafa Suleyman heeft in een interview met CNBC gezegd dat hij denkt dat wat er op het open web wordt gezegd ‘freeware’ is voor het trainen van AI-modellen. Met andere woorden: alles wat openbaar vindbaar is op het internet, dat mag worden gestolen en gebruikt om AI-chatbots te trainen. 

Auteursrecht en AI

Een opvallende uitspraak van een man die bij een bedrijf werkt dat momenteel in diverse rechtszaken verwikkeld is omtrent het stelen van online verhalen met auteursrecht erop met als doel generatieve AI-modellen te trainen. In de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, werkt het zo dat wanneer jij een werk creëert, dat auteursrecht vanzelf en direct naar jou toegaat. Je hoeft hier niets voor vast te leggen: het is jouw werk en jij als auteur hebt daar recht op. Het is niet zo dat wanneer jij je eigen werk op een website zet, je het openbaar maakt en daardoor je auteursrecht zou opgeven. 

Toch is er wel grijs gebied, namelijk ‘fair use’, oftewel, het eerlijk gebruiken van iets. Sommige afbeeldingen op het internet mag je onder ‘fair use’ gebruiken. Zo zijn er ook AI-bedrijven die stellen dat het trainen van hun modellen met auteursrechtelijk beschermd werk onder ‘fair use’ valt. Volgens Suleyman is het allemaal dus fair use, behalve als je aan de code van je website toevoegt dat bots er niet mee aan de haal mogen gaan. Maar ook dan zijn er genoeg AI-bedrijven die alsnog je content schijnen te gebruiken. Sterker nog, BusinessInsider meldt dat OpenAI die code aan zijn laars lapt. OpenAI is Microsofts partner als het om AI gaat.

Het is duidelijk dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd, maar nu is in ieder geval kraakhelder hoe Microsofts AI-divisie erin staat. 

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.