Duurtest Peugeot e-308 SW: jammer voor Peugeot dat de Model Y bestaat

©Bright

Duurtest Peugeot e-308 SW: Tesla Model Y is een betere deal

Onze autotester Rutger rijdt net geen maand in de nieuwe Peugeot e-308 stationwagon. Deze week: het afscheid.

Verdikkeme, wat moet ik nou zeggen over die Peugeot e-308 SW? Ik vind het een fijne auto, die lekker rijdt, er van buiten goed uit ziet en van binnen zelfs fraai is. Bovendien is hij bijzonder zuinig, want ik verbruik zonder voorzichtig te doen 13 kWh per 100 kilometer. Geeft een bereik van 390 kilometer. Dat betekent dat de relatief kleine accu van 51 kWh niet écht een groot probleem is.

Snelladen gaat met een prima 100 kW. Maar rechtvaardigt dat de vanafprijs van 42.570 euro? En in de variant die wij rijden zelfs over de 48K? Als we Tesla even wegdenken, dan is de prijsstelling wel te verklaren. Zeker als je graag een stationwagon wil. De MG5 is goedkoper, maar voelt ook goedkoper en heeft minder bereik en kan minder snel laden. De Opel Astra is zijn halfbroer en heeft dus voor ongeveer dezelfde prijs dezelfde prestaties. En dan heb je het met de stationwagons wel gehad tenzij je veel meer wilt betalen.

Het alternatief is beter en goedkoper

Tesla verkoopt geen stationwagon, maar voor 45.990 euro heb je een Model Y met meer bereik, meer standaard tech aan boord, navigatie langs superchargers, 299 pk onder je voet in plaats van 156 en niet te vergeten 970 liter bagageruimte versus 608 in de Peugeot.

Nu zijn er redenen om geen Tesla te willen. De associatie met Elon Musk, de op camerabeelden vertrouwende rijhulpsystemen die nog wel eens een spook willen zien en het feit dat iedereen een Tesla rijdt. Of misschien vind je een Model Y te lelijk om in gezien te worden.

Als je gevoelig bent voor één van bovenstaande argumenten, of je wilt graag een stationwagon rijden in dit segment, dan is de 308 echt een lekkere kar. Maar ik zou eigenlijk willen dat ie begon bij 39K en de versie die wij reden 45K was. Dus print dit artikel uit en ga ermee onderhandelen bij je Peugeot-dealer. Als het lukt rijd je echt een fijne elektrische auto, met het gevoel dat je een topdeal gemaakt hebt.

Rutger test elke maand een andere auto, volg het in de Bright Duurtest en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.