Saudische robotchirurg redt bijna 400 hartpatiënten met zijn operaties

©Unsplash

Saudische robotchirurg redt bijna 400 hartpatiënten met zijn operaties

Het King Faisal Specialist Hospital & Research Centre (KFSH&RC) in Saudi-Arabië werkt sinds 2019 met een van de meest geavanceerde robotchirurgen ter wereld. Recent voltooide hij zijn vierhonderdste operatie en dat is reden voor feest, want 98 procent van de hartpatiënten heeft de operaties overleefd. Een bijna perfecte score.

Ziekenhuizen werken vaker met robotarmen voor zeer precieze operaties, maar die van het KFSH&RC is gespecialiseerd in hartoperaties, die tot de moeilijkste in de medische wereld horen. Het Robotic Cardiac Surgery Program kreeg daarom de zwaarste operaties voor zijn metalen kiezen. Niet alleen dat, het Saudische ziekenhuis beweert de enige ter wereld te zijn die de robot hartoperaties op kinderen laat uitvoeren, meldt Interesting Engineering.

Bijna alle patiënten overleefden de risicovolle operaties, met een succespercentage van 98 procent. De robot verving onder andere hartkleppen en verwijderde blokkades.

Het Saudische ziekenhuis dicht nog meer voordelen toe aan hun mechanische chirurg. Hij is zo accuraat met zijn incisies en andere handelingen, dat ze aanzienlijk minder bloedtransfusies tijdens operaties nodig hadden. Zijn snelheid zorgt er ook voor dat andere apparatuur, zoals een beademingsapparaat, korter gebruikt kon worden.

In de helft van de tijd hersteld

Tot slot, hoeft de robot minder in patiënten te snijden omdat hij onmenselijk secuur kan zijn. Dit zorgde ervoor dat de mensen sneller konden herstellen. Ze werden zelfs in de helft van de gebruikelijke tijd ontslagen uit het ziekenhuis. Alles bij elkaar opgeteld heeft de chirurgische robot de kosten voor operaties met 40 procent laten dalen voor het KFSH&RC.

Of het Saudische ziekenhuis meer robotchirurgen in gebruik gaat nemen is niet bekend.

Lees meer over robots en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.