© Pexels

Astronauten kunnen met magnetron maanstof omzetten in bouwstenen

Astronauten kunnen met magnetron maanstof omzetten in bouwstenen

11 juli 2024 om 21:52

Vorige week schreven we al over LEGO-blokjes van ruimtestof die met een 3d-printer worden gemaakt. Wetenschappers uit Korea hebben nu een andere manier gevonden om bouwstenen voor gebouwen op de maan te maken: ze gebruiken een magnetron.

De mensheid wil al langer terugkeren naar de maan en daar een basis bouwen, maar daarvoor is wel bouwmateriaal nodig. Stenen meenemen van aarde en die per raket naar de maan vervoeren is duur en omslachtig, dus zijn onderzoekers al een tijdje bezig om het daar al aanwezige regoliet (los materiaal dat op het maanoppervlak ligt) om te zetten in bouwmateriaal.

Stenen maken in de magnetron

Nu hebben onderzoekers uit Zuid-Korea gevonden hoe ze met behulp van een soort magnetron goede stenen voor op de maan kunnen maken. Met de methode, genaamd microgolf-sinteren, wordt regoliet blootgesteld aan microgolven met een erg hoge frequentie, die het metaal in het regoliet opwarmen en laten samensmelten. Daardoor ontstaat een steen die verder kan worden gebruikt als bouwmateriaal.

De methode is veelbelovend, omdat het sneller is en minder energie kost dan andere methodes. Het probleem was alleen er scheuren in het gevormde blok ontstonden, waardoor de blokken niet erg stevig waren. Dit hebben de Koreaanse onderzoekers nu opgelost. Omdat de scheuren worden veroorzaakt doordat het materiaal niet gelijkmatig verhit wordt, bedachten de onderzoekers om het materiaal KLS-1, dat is bedoeld om regoliet te simuleren, eerst een beetje op te warmen. Door het materiaal eerst acht uur in een vacuüm op te warmen bij 250 ⁰C en het daarna pas te sinteren, verkregen de onderzoekers wel goede stenen.

Magnetrons naar de maan

Door deze nieuwe doorbraak is de methode dus erg veelbelovend geworden voor gebruik op de maan. Zo hoeven we geen raket vol stenen te sturen, maar hebben we genoeg aan een heleboel magnetrons op de maan.

Lees meer over ruimtevaart en mis niets door je te abonneren op onze nieuwsbrief.