©LJK Bright

Saoedi-Arabië is gastheer van de eerste olympische esports-games

Saoedi-Arabië is gastheer van de eerste olympische esports-games

12 juli om 21:00
Laatste update: 12 juli om 21:49

Saoedi-Arabië is al de plek waar de Esports World Cup wordt gehouden, maar nu heeft het er nog een groot gaming-evenement bij. Het land mag de eerste olympische esports-games verzorgen. Dat is nog niet dit jaar, maar in 2025.

In een persbericht laat de International Olympic Committee weten dat de Saudi NOC in de komende 12 jaar ‘regelmatig’ de Olympische Esports-wedstrijden mag verzorgen. Het schrijft: “Door samen te werken met het Saudische NOC hebben we er ook voor gezorgd dat de Olympische waarden worden gerespecteerd, in het bijzonder met betrekking tot de gametitels op het programma, de bevordering van gendergelijkheid en de betrokkenheid bij het jonge publiek, dat esports omarmt.” Zijne koninklijke hoogheid prins Abdulaziz bin Turki Al Faisal laat weten dat het land blij is om het nieuwe hoofdstuk in de olympische geschiedenis te ondersteunen. 

Olympische Spelen

Het is inderdaad een heel nieuw hoofdstuk voor de Olympische Spelen. Esports is de professionele tak van gamen. We zijn dan ook benieuwd welke games er worden uitgezocht voor de Esports Olympic Games. In 2025 weten we het zeker, want dan vindt de eerste editie plaats. Het volgt daarmee dus niet de Olympische zomerspelen of winterspelen. Eerder hebben we wel een olympische esports-wedstrijd gehad, namelijk en in Singapore in juni 2023, maar dit waren de Olympic Esports Series. Nu lijkt het officiëler te worden. Op de editie in Singapore was veel kritiek, omdat de spellen die er werden gespeeld niet echt de hardcore esports-spellen zijn die bekend zijn. Geen League of Legends of Dota, maar WBSC eBASEBALL: POWER PROS en Tennis Clash bijvoorbeeld.

Volgens het IOC beschouwt 67 procent van de Saoedische bevolking zichzelf als een gamer en zijn er 100 pro-esports-spelers in het land actief. Ook benoemt het hoezeer gaming in opkomst is bij vrouwen. De volgende stappen zijn nu: “Na de aankondiging van vandaag en de beslissing die zal worden genomen door de IOC-zitting, wordt er gewerkt aan het selecteren van een stad en locatie voor de eerste editie van de Olympic Esports Games, de specifieke timing van het evenement, de titels die zullen worden opgenomen, het kwalificatieproces voor de spelers en meer.“ 

Lees meer over games.