Eindelijk bewezen: populaire fatbike illegaal, toezicht faalt

©QMWheel

Bewijs: V20Pro-fatbikes van Chinese QMWheel illegaal, toezicht faalt

Via onafhankelijke experts heeft RTL Nieuws aangetoond dat de mateloos populaire fatbike V20Pro feitelijk een brommer is en daarmee illegaal op de Nederlandse weg rijdt. De V20Pro is niet alleen veel te makkelijk op te voeren, maar wordt ook geleverd met een veel te hoog vermogen.

Wie goed kijkt naar foto’s van fatbike-ongelukken, ziet dat het vaak gaat om dezelfde fatbike-modellen, concludeerde Bright’s Bram al eerder. RTL Nieuws heeft nu onafhankelijk aangetoond dat een van de populairste modellen, de V20Pro van de Chinese fabrikant QMWheel, illegaal in Nederland rondrijdt.

Via een paar tikken op het scherm rijdt de fiets gemakkelijk 40+ km per uur. Onafhankelijk technisch ingenieur Paul Timmer toonde aan met een wattage-meter dat de fatbike-motor geen vermogen heeft met 250 watt, maar eerder tussen de 700 en 1000 watt. En zet de politie je aan de kant, kan je de snelle modus ook snel weer uitschakelen: op de fiets zelf, zonder app of technische kennis.

Toezicht faalt gigantisch en al jaren

Ook blijkt uit het onderzoek dat de verantwoordelijke toezichthouders naar elkaar wijzen en de situatie totaal niet onder controle hebben. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat het niet optreedt omdat ‘motorvermogen, gashendels etc’ niet valt onder het toezicht van de NVWA.

De Inspectie Leefomgeving en Transport doet dit wel, maar kan niet zeggen of er al is ingegrepen. Eerder legde de ILT wel dwangsommen op aan fatbike-verkopers die adverteerden met te hoge snelheden en motor-wattages. Dat gebeurt meestal niet bij de V20Pro, al wordt het wel vaak verteld door veel fysieke verkopers. Zulke verkopers helpen volgens het onderzoek van RTL Nieuws ook graag om klanten te leren hoe zij de fiets 'opvoeren', met een code die je via de knopjes op het stuur intoetst.

Er zijn al 40.000 V20Pro-fatbikes verkocht in Europa. Op dit moment zijn er 3.500 van deze brommers onderweg naar Nederland, aldus RTL Nieuws.

Meer over fatbikes en mis niets met onze Bright-app.