Samsung moet oppassen want dit Chinese merk is bezig met een opvallende opmars

©Samsung

Samsung moet oppassen voor deze Chinese concurrent
15 juli om 22:59

Samsung heeft het afgelopen kwartaal meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Zuid-Koreaanse merk verkocht bijna 54 miljoen telefoons. En met zo'n 19 procent marktaandeel blijft de Zuid-Koreanse fabrikant daarmee opnieuw Apple voor. Maar de opmars van een Chinese rivaal is opvallend te noemen.

Samsung blijft voorlopig de marktleider op de smartphonemarkt. Volgens onderzoeksbureau IDC groeide de telefoonverkoop van het Zuid-Koreaanse bedrijf minder hard dan Apple, maar groeien deed het wel, met 0,7 procentpunt. Er is wel een kleine afname in Samsungs marktaandeel: 1,1 procentpunt minder vergeleken met een jaar geleden.

Vorige week lanceerde Samsung zijn nieuwe producten en heeft daar nu zijn hoop op gevestigd voor de komende maanden. De vraag is echter of de vraag hiernaar even groot zal zijn als afgelopen jaar. 

Opvallende groei van Xiaomi

Wat vooral opvalt aan de cijfers is de groei van Xiaomi, dat qua verkoop een groei doormaakt van maar liefst 27 procent ten opzichte van vorig jaar. De Chinese fabrikant staat dan ook op de derde plaats, met een marktaandeel van 14,8 procent (2,4 procentpunten meer dan vorig jaar).

Het schoolrapport van de grootste smartphonefabrikanten

Nog een Chinese speler doet het goed

Andere spelers, zoals de Chinese merken Vivo en Oppo, bedienen momenteel allebei 9 procent van de markt, een stuk minder dan de bovenste drie. Vivo maakt echter wel een interessante groei mee van bijna 22 procent, vergelijkbaar dus met Xiaomi. Oppo groeide daarentegen nauwelijks, met zo'n 1,8 procent, ietsje meer dan Apple (1,5 procent).

De totale smartphonemarkt groeide overigens met zo'n 6,5 procent vergeleken met een jaar geleden. Door de opmars van Xiaomi, de onzekerheid over de nieuwe Samsung-producten en de komst van de iPhone 16 zou de lijst er binnenkort wel eens heel anders uit kunnen zien. Volgens sommige analisten zullen de nieuwe AI-functies van Apple voor meer consumenten een reden zijn om eerder een nieuwe iPhone te kopen.

Lees meer nieuws over Samsung en mis niets met onze nieuwsbrief.