Apple is nu al meer waard dan welk bedrijf ooit, maar dat wordt waarschijnlijk nog veel meer

©Unsplash

Beurswaarde Apple passeert record van 3,5 biljoen, analisten verwachten meer
17 juli om 12:22

Apple is als eerste bedrijf ooit een beurswaarde van meer dan 3,5 biljoen dollar gepasseerd. Analisten verwachten dat het bedrijf inmiddels een reële marktwaarde van richting de 5 biljoen dollar zou opbrengen.

Je kan het stuivertje wisselen noemen, in de top vijf van 's werelds meest waardevolle bedrijven. Maar het gaat om meer dan stuivers: de verschillen in marktwaarde tussen 's werelds meest waardevolle bedrijven bedragen inmiddels honderden miljarden. Want was Nvidia een maand geleden met een waarde van 3,34 biljoen dollar nog 's werelds meest waardevolle bedrijf, is Apple er inmiddels weer ruim voorbij gestoomd.

Apple staat inmiddels op een beurswaarde van 3,6 biljoen dollar: 3.600.000.000.000 dollar, volledig uitgeschreven. Nooit eerder bereikte een bedrijf zo'n hoge beurswaarde. Apple werd zoveel meer waard na sterke prestaties in India, waar het bedrijf in een jaar tijd 33 procent verkoopgroei zag. Die groei kan de teruglopende verkopen in China opvangen, en wijst erop dat Apple op termijn inderdaad minder op China zou hoeven vertrouwen. Apple kijkt steeds meer naar India als alternatief productieland, nu de politieke spanningen tussen het westen en China zorgen voor onder meer heffingen. Dat wordt in China dan weer beantwoordt met dalende verkopen van westerse producten, zoals de iPhone.

Apple AI stemt investeerders positief

Verder is Apple volgens de analisten van Loop Capital een 'stabiele speler' op het gebeid van AI. De manier waarop Apple Intelligence wordt geïntroduceerd lijkt volgens de analisten op de intrede van de iPod en iPhone, en dat zou de aandacht en het vertrouwen van consumenten kunnen winnen. Door die optelsom van goed nieuws kregen beurshandelaren het vertrouwen, gingen zij aandelen Apple kopen zo steeg de marktwaarde. Dat zorgt ook voor een groei in de reële marktwaarde van Apple, die inmiddels boven de 4 biljoen dollar wordt geschat, met stijgingen richting de 5 biljoen.

De nummer twee op de lijst is Microsoft, met een warde van 3,34 biljoen dollar. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar in deze orde van grootte gaat het om een verschil van liefst 260 miljard dollar: meer dan het volledige vermogen van 's werelds rijkste man Elon Musk. Nvidia staat nu op de derde plaats, met een marktwaarde van 240 miljard dollar minder dan vorige maand – alsnog een nette 3,1 biljoen dollar.

2 biljoen leek ooit onhaalbaar

Google staat op de vierde plaats met een waarde van 2,28 biljoen dollar, gevolgd door Amazon met 2,0 biljoen dollar. Opvallend: voor het eerst heeft de top vijf van meest waardevolle bedrijven nu een ondergrens van 2 biljoen dollar. Nog niet zo lang geleden was die 2 biljoen een bijna onhaalbare mijlpaal. Oliebedrijf Saudi Aramco kwam er soms aan, en ging er in 2019 voor het eerst echt overheen. Apple passeerde de mijlpaal voor het eerst in 2020, en nu is praktisch heel 'Big Tech' over de grens – behalve Meta, dat nu 1,2 biljoen dollar waard is.

Ondertussen zijn de verwachtingen rond Apple hooggespannen. Er wordt verwacht dat veel mensen vanwege Apple Intelligente eerder een nieuwe iPhone gaan kopen: van de huidige iPhones zijn alleen de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max van vorig jaar geschikt voor Apple AI. De beleggingsadviseurs van Morgan Stanley verwachten dat Apple een kleine 500 miljoen nieuwe iPhones gaat verkopen in 2025 en 2026. Dat zijn er 22 procent meer dan de verwachte totale verkopen van afgelopen jaar en dit jaar.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.