©Canva

Cybersecurity-experts waarschuwen voor meer hacks door grote IT-storing

Cybersecurity-experts waarschuwen voor meer hacks door grote IT-storing

20 juli om 10:00

De grote IT-storing van gisteren is dan wel opgelost, veel bedrijven kampen nog met de problemen. Volgens cybersecurity-experts kunnen die problemen bovendien nog groeien, want hackers proberen hun slaatje te slaan uit de chaos.

De IT-storing van gisteren heeft nog steeds grote invloed op de wereld. Luchthavens en ziekenhuizen proberen de draad weer op te pakken. Gisteren gingen veel Windows-computers op het noodlottige blauwe scherm en kwamen maar niet tot een normale opstart. Securitybedrijf CrowdStrike was de oorzaak van het probleem: het had een update uitgebracht die niet goed was. Het bedrijf heeft het uiteindelijk opgelost, maar na uren storing was de impact op allerlei bedrijven en processen al flink verstoord.

Toename in phishing door IT-storing

Van die chaos maken hackers graag gebruik, stelt Amerikaanse security-organisatie CISA. In een statement laat het weten dat het merkt dat dreiging toeneemt en er duidelijk meer kwade activiteiten plaatsvinden. Het laat weten: “Bedreigers blijven de wijdverspreide IT-storing gebruiken voor phishing en andere kwaadaardige activiteiten. Er is al een toename van phishing waargenomen die verwijst naar deze storing, omdat opportunistische kwaadwillenden misbruik proberen te maken van de situatie. Dit kan gericht zijn op zowel organisaties als individuen.”

Kortom, let goed op of mailtjes of berichtjes wel echt zijn, zeker als ze over dit onderwerp gaan. Ondertussen heeft CrowdStrike excuses gemaakt voor de storing. CEO George Kurtz laat weten: “Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan u allen voor de storing van vandaag. Heel CrowdStrike begrijpt de ernst en de impact van de situatie. We hebben het probleem snel geïdentificeerd en een oplossing geïmplementeerd, zodat we ons kunnen richten op het herstellen van de systemen van klanten als onze hoogste prioriteit. De storing werd veroorzaakt door een defect in een Falcon content update voor Windows hosts. Mac- en Linux-hosts zijn niet getroffen. Dit was geen cyberaanval.“

Echter, het zorgt in ieder geval wel in een toename van het aantal cyberaanvallen, dus wees daar alert op. 

Bekijk hier de leukste memes over de storing.