Grote CrowdStrike-storing crashte 8,5 miljoen Windows-computers

©Canva

Grote CrowdStrike-storing crashte 8,5 miljoen Windows-computers
21 juli om 11:10

De grote IT-storing die vrijdag voor flink wat chaos zorgde in de wereld, crashte uiteindelijk 8,5 miljoen Windows-computers, zegt Microsoft. Een update van beveiligingssoftware Falcon van CrowdStrike zorgde voor een Windows-fout. 

Microsoft stelt dat 8,5 miljoen Windows-computers minder dan één procent van alle Windows-machines ter wereld is. Toch bleek het niet bepaald een druppel op de gloeiende plaat te zijn. Vliegvelden, ziekenhuizen, banken, de logistieksector: er waren heel veel bedrijven en particulieren die problemen hadden door de IT-storing. Ook in Nederland ontstonden er problemen bij diverse ziekenhuizen, op Schiphol en bijvoorbeeld bij de bank Knab.

CrowdStrike

CrowdStrike heeft laten weten wat er misging: “Op 19 juli 2024 om heeft CrowdStrike, als onderdeel van lopende operaties, een sensorconfiguratie-update uitgebracht voor Windows-systemen. Sensorconfiguratie-updates zijn een doorlopend onderdeel van de beschermingsmechanismen van het Falcon-platform. Deze configuratie-update veroorzaakte een logische fout die resulteerde in een systeemcrash en een blauw scherm (BSOD) op beïnvloede systemen.” Hierdoor waren systemen die Falcon draaiden op Windows 7.11 en nieuwer de dupe van een systeemcrash. 

In Nederland is de Minister van Justitie alvast in de pen geklommen over dit soort situaties met flinke uitval van IT-systemen. Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel zegt in een brief aan de Tweede Kamer: “Nederland is een sterk gedigitaliseerd land. Dat biedt veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Niet voor niets was een van de conclusies uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2023 dat door verwevenheid van processen in het digitale ecosysteem iedereen gevolgen kan ervaren van een cyberincident. Deze kwetsbaarheid laat dat goed zien. Zelfs als een organisatie alle cybermaatregelen op orde heeft, kan een organisatie toch getroffen worden. Daarom is het van belang om naast de basismaatregelen ook plannen te maken voor wanneer systemen toch uitvallen. Organisaties moeten voorbereid zijn op uitval en ook veel oefenen. Het kabinet blijft daarom onder mijn coördinatie inzetten de Nederlandse Cybersecurity Strategie 2022-2028 en de acties uit het actieplan."

De Minister stelt verder geen concrete acties voor, maar het is duidelijk dat de schrik er goed inzit na de grote problemen die vrijdag ontstonden in zeer cruciale sectoren over de hele wereld.

Bekijk hier de leukste memes over de storing.