©Canva

Waarom je beter de fiets kunt pakken naar je werk

Waarom je beter de fiets kunt pakken naar je werk

22 juli om 08:23

Twijfel je of je met de auto naar je werk gaat of met de fiets? Kies voor het laatste. De kans dat je overlijdt schijnt kleiner te zijn als je fietst. Wandel je liever naar werk, dan zit je ook goed. 

Natuurlijk is lichaamsbeweging goed voor je, dat weten we, maar door te fietsen naar je werk zou je 47 procent minder risico hebben op overlijden door welke oorzaak dan ook, schrijft Scientias. Hiervoor is gekeken naar de informatie van meer dan 82.000 mensen die tussen 2001 en 2018 naar werk of studie gingen. Het gaat om mensen uit het Verenigd Koninkrijk van tussen de 16 en 74 jaar oud. De gegevens over of ze op actieve (fietsen/wandelen) wijze naar werk gingen of inactieve wijze werd vervolgens gekoppeld aan gegevens over ziekenhuisopnames en daar kwamen ze goed vanaf. Denk aan verkeersongevallen, hartziekten en kanker bijvoorbeeld, maar ook hoe vaak kalmeringsmiddelen en antidepressiva werden voorgeschreven.

Minder kans op overlijden

Je kans op overlijden en gezondheidsproblemen is als actieve forens lager. Zowel fysieke als mentale problemen komen bij die groep aanzienlijk minder voor. 4276 deelnemers zijn overleden in de onderzoeksperiode, dus 5 procent van de groep. De helft was kanker. 63 procent van de groep werd opgenomen in het ziekenhuis en bij 12 procent was dat voor hart- en vaatziekten, 7 procent kanker en 3 procent door een verkeersongeval. 38,5 procent kreeg een medicijn voor cardiovasculaire ziekten en 41 procent kreeg een medicijn voor geestelijke gezondheidsproblemen. 

Het belangrijkste percentage is dat fietsen is verbonden met een 47 procent lager risico op overlijden, 10 procent lager op diverse ziekenhuisopnamen en 24 procent op ziekenhuisopname door hart- en vaatziekten. Er is bovendien een 20 procent lager risico dat er geestelijke gezondheidsmedicatie nodig is. Of daarin nog een verschil is tussen e-bikes en gewone fietsen, dat is niet onderzocht. Bij wandelen is het risico op een ziekenhuisopname 11 procent lager, en 7 procent lager als het gaat om medicatie voor geestelijke gezondheidsproblemen. 

Fietsen naar je werk

Fietsen heeft ook een keerzijde: de naar-werk-fietsers hebben wel twee keer zoveel kans om na een verkeersongeval in het ziekenhuis te eindigen. Aan de andere kant geldt dat voor het Verenigd Koninkrijk, waar fietspaden wat minder vanzelfsprekend zijn en ambulances juist vaker worden ingeschakeld. In Nederland verwachten we dat die cijfers wel iets anders liggen, maar zelfs de andere percentages bewijzen het: pak vanaf vandaag liever de fiets naar je werk of school. Dat is meteen een stuk duurzamer. 

Heb je de Bright-app al? Hiermee blijf je op de hoogte van het laatste technieuws.