©Nintendo

Nintendo controller sleutelhangers N64 GameCube SNES alleen in Japan

Nintendo heeft de tofste sleutelhangers ter wereld, maar je moet wel voor naar Japan

23 juli om 17:01

Nintendo heeft vaak een vreemde manier om zijn nalatenschap te eren. Ook nu weer, want de controllers van weleer zijn veranderd in hele toffe sleutelhangers.

Nintendo heeft een geschiedenis van vreemde controllers. Zo waren de Joy-Con van de Switch uniek, maar ook de drietand-controller van de N64 was erg apart. En ook de controller van de GameCube, met de grote A-knop omringd door afwijkend gevormde B, X en Y. Die opvallende kenmerken zijn nu door Nintendo veranderd in sleutelhangers waar wij erg hebberig van worden.

De delen met knoppen van de controllers zijn als het ware uitgeknipt in een rondje of ovaal, en aan een kettinkje gehangen. Het gaat om die opvallende GameCube-knoppen en de afwijkende C-stick van die console, en om de stick en knoppen van de Nintendo 64. Ook zijn er twee uitvoeringen van de actieknoppen van de SNES: de Amerikaanse versie in paars en lila en de bekende Europese knoppen in rood, geel, groen en blauw. Natuurlijk kun je die knoppen en sticks indrukken en bedienen: waarschijnlijk een heerlijke fidget-toy.

Er is één grote maar…

De sleutelhangers komen bovenop de zes bestaande sleutelhangers in de Controller Button Collection. Die bestond uit vierkante stukjes controller van de NES en de Famicom, de Japanse versie van die spelcomputer. Die sleutelhangers hebben zijn er naast versies met actieknoppen ook een uitvoering met d-pad en eentje met de start-select-knoppen.

Hoe kom je nou aan deze parels van game-merchandise? Dan moet je naar Japan, naar de Nintendo Stores in Tokyo, Osaka of Kyoto. Of naar luchthaven Narita in Tokio, want op die vier plekken staat de speciale automaat waar de sleutelhangers in zitten. Zulke gacha-machines werken via het kauwgomballen-principe, dus je weet van tevoren niet eens wat je precies gaat krijgen. Daar moet 500 yen in de machine, omgerekend net geen 3 euro. Importeren via eBay kost je het tienvoudige, op basis van de langer verkrijgbare NES-sleutelhangers.

Meer Nintendo en mis niets met onze Bright-app.