De lichten thuis aan dankzij Tesla accu’s

De lichten thuis aan dankzij Tesla accu’s

25 juli om 10:17

In Oekraïne valt Rusland keer op keer het energienet aan, waardoor in veel gebieden de stroom regelmatig uitvalt. Een ondernemer die gecrashte Tesla’s opkoopt, repareert ze nu niet meer, maar gebruikt de accu om lokaal energie op te slaan.

Dit voorjaar waren er steeds vaker en langer periodes zonder stroom. Voor de oorlog kon Oekraïne 55 Gigawatt produceren, tegenwoordig is het maximaal 20 Gigawatt. Dat betekent dat de stroom verdeeld moet worden over tijd en locatie. Restaurants hebben speciale Blackout menu’s waarop alleen gerechten staan die ook gemaakt kunnen worden als de stroom uitgevallen is.

De inwoners van Oekraïne proberen zich zo snel mogelijk aan te passen. Door zonnepanelen te plaatsen waar mogelijk. Bij ziekenhuizen bijvoorbeeld, maar zelfs op individuele verkeerslichten om ervoor te zorgen dat ze het blijven doen tijdens een stroomstoring.

Oleksandr Bensta kocht al geruime tijd Tesla’s met crash schade om die vervolgens te repareren en weer door te verkopen.
Omdat Tesla’s uit zichzelf geen stroom kunnen terugleveren (behalve de Cybertruck) haalt Oleksandr de accu’s uit de oude Tesla’s om ze vervolgens in 12 losse units te verdelen van 5 kWh per stuk. Daarmee vang je ongeveer 10 uur gebruik van verlichting, koelkasten en andere verbruikers mee op. Elektrische verwarming zou de batterij veel sneller leegtrekken.

Tijdens de beschikbaarheid van stroom, uit centrales of van lokale zonne-energie, kunnen de accu’s vol lopen om weer leeg te lopen als er geen zon of andere bron van energie is. Op die manier kunnen dips opgevangen worden en het leven iets dragelijker gemaakt.

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze nieuwsbrief.