Volvo lijkt terug te komen op EV-belofte en blijft in hybrides investeren

©Volvo

Komt Volvo terug op zijn belofte over 'alleen EV's na 2030'?
26 juli om 02:23
Laatste update: 26 juli om 02:39

Volvo belooft al jaren dat het na 2030 alleen nog elektrische auto’s gaat verkopen. Maar het bedrijf lijkt daar nu op terug te komen. De CEO van Volvo zegt te blijven investeren in hybrides, omdat de volledige elektrificatie volgens hem meer tijd kost. 

Vorig jaar herhaalde Volvo-topman Bjorn Annwall nog de belofte van het bedrijf om na 2030 ‘geen enkele auto te verkopen’ die niet volledig elektrisch zou zijn. Maar Volvo lijkt inmiddels van koers te moeten wisselen, doordat de overgang naar elektrisch rijden wat minder snel gaat. De vraag naar EV’s in belangrijke markten als de VS en China valt de laatste tijd tegen.

Volvo-ceo Jim Rowan erkent volgens Automotive News dat 'het tijd zal kosten om verschillende delen van de wereld te overbruggen voor volledige elektrificatie’. Volgens de Volvo-baas vormen hybrides een 'brug voor klanten die nog niet klaar zijn voor volledige elektrificatie'. "Onze plug-in hybrides en milde hybrides blijven erg sterk en populair bij onze klanten, en we zullen blijven investeren in deze line-up", zegt Rowan.

Volvo-dealers willen niet alleen EV's

Een bron die bekend is met de Volvo-plannen zegt tegen Automotive News dat het bedrijf nog minstens tien jaar hybrides zal blijven produceren. Een Volvo-woordvoerder lichtte toe dat het bedrijf er 'vast van overtuigd blijft dat elektrificatie de toekomst is', maar dat de transitie 'geen lineaire ontwikkeling' zal zijn. "We zullen blijven investeren in de breedte van ons productassortiment."

Meerdere grote Volvo-dealers, met wie Automotive News sprak, zeggen dat ze verwachten ook in de jaren na 2030 hybrides te blijven verkopen. "We zullen wel moeten, anders gaan we failliet", zegt een van hen. 

Meer automerken zetten in op hybrides

Meer grote autofabrikanten, waaronder Ford, GM, Hyundai en Stellantis, hebben de laatste tijd gezegd dat ze meer gaan inzetten op hybrides als overbrugging naar volledig elektrische auto’s. 

Overigens groeit de wereldwijde EV-markt nog wel degelijk, hoewel wat langzamer dan sommigen hadden verwacht. Meer dan 1 op de 5 verkochte auto’s wereldwijd zal dit jaar elektrisch zijn.

In Nederland was dit jaar 31 procent van de geregistreerde auto's volledig elektrisch. Hybride auto's waren goed voor een marktaandeel van 43 procent. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.