©Samsung

Samsung-batterij voor EV's is in 9 minuten vol

Deze EV-batterij van Samsung is in 9 minuten opgeladen

26 juli om 23:23
Laatste update: 27 juli om 01:23

Autofabrikanten zijn volop in de weer met een nieuw stukje techniek van Samsung. Het gaat niet om chips of schermen, maar om een solid-state accu voor in elektrische auto's.

De nieuwe batterijtechnologie van Samsung SDI ligt sinds een half jaar bij automakers, die het volop hebben getest. Zij zijn volgens Samsung geïnteresseerd in de solid-state batterij omdat hij in negen minuten is opgeladen. Ook is hij kleiner, lichter en veel veiliger dan de huidige accu's in elektrische auto's.

Bovendien zou de solid-state accu uiteindelijk maar liefst twintig jaar mee kunnen. Daar tegenover staat dat de nieuwe batterij van Samsung aanzienlijk duurder is om te produceren.

Actieradius van duizend kilometer

Om die reden denkt Samsung dat de accu eerst terecht zal komen in auto's in het duurste EV-segment, die een rijbereik van tussen 900 en 1000 kilometer moeten krijgen.

Samsung wil in 2027 beginnen met grootschalige productie van de solid-state batterijen, net als Toyota, dat aan een soortgelijke accu werkt. Lexus is het eerste merk dat zijn EV's uitrust met die nieuwe Toyota-accu.

Wat doet de grootste batterijmaker?

De hoge productieprijs is de voornaamste reden voor CATL, de grootste maker van EV-batterijen ter wereld, om vooralsnog af te zien van de productie van solid-state accu’s. Het bedrijf wil in 2027 één procent van zijn klantenbestand voorzien van solid-state accu’s. CATL werkt overigens ook nog aan nieuwe EV-accu's die een garantie van 15 jaar moeten krijgen, wat tweedehands elektrische auto's aantrekkelijker moeten maken.

Lees ook wat wij de beste elektrische auto's voor op vakantie vinden.

Volg meer nieuws over Samsung en meld je ook aan voor onze nieuwsbrief.