Samsung doet iOS na in de volgende grote update

© Samsung

Samsung doet iOS na in de nieuwe grote update
24 juli om 23:56
Laatste update: 25 juli om 00:12

Samsung lijkt behoorlijk wat inspiratie uit iOS 18 van Apple te putten voor zijn volgende grote update van One UI. Dat blijkt uit gelekte beelden over enkele vernieuwingen in One UI 7, dat dit najaar naar Samsung-telefoons komt. 

One UI is de gebruikersinterface van Samsung die draait bovenop Android. Het is ontworpen om een meer gestroomlijnde ervaring te bieden op de smartphones en tablets van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Samsung gaat binnenkort One UI 7 uitbrengen, de nieuwste versie van de interface. Die zal na Android 15 uitkomen. Veel was er nog niet over bekend, totdat de bekende leaker Chun Bhai er op X behoorlijk wat informatie over deelde.

Icoontjes lijken op die van iOS 18

Volgens de leaker lijkt One UI 7 'sterk geïnspireerd door iOS 18'. Veel icoontjes krijgen net als bij Apple meer afgeronde hoeken en lijken bijna op 3D. De Gallerij-app krijgt een regenboogkleur in plaats van de huidige rode kleur, wat ook doet denken aan het icoontje bij iOS.

Een ander screenshot van Chun Bhai toont een functie waarmee gebruikers kunnen wisselen tussen een 'klassieke' en een 'gedurfde' layout. Bij die laatste worden de icoontjes groter, terwijl de namen van de apps verdwijnen. Ook dat is iets dat Apple in iOS 18 al toevoegde met 'kleine' en 'grote' icoonstijlen. Gebruikers op X noemen de Samsung-feature 'letterlijk een iOS 18-functie'.

Dynamic Island en Live Activiteiten

Chun Bhai meldt ook dat Samsung zijn eigen versies van de iPhone-functies Dynamic Island en Live Activiteiten wil toevoegen met One UI 7. Met Dynamic Island toont Apple informatie in de balk bovenin het scherm waar de camerasensoren in zitten. Met Live Activiteiten kunnen apps automatisch meldingen op het lockscreen updaten. Zo kun je bijvoorbeeld tussenstanden van sportwedstrijden of de status van een bezorging volgen zonder dat je het toestel hoeft te ontgrendelen.

Nog wachten op de eerste bèta

Het is nog niet zeker of de definitieve versie er zo zal uitzien. De eerste bèta van One UI 7 wordt wellicht in augustus of september uitgebracht. De finale versie volgt enkele maanden daarna.

Lees meer nieuws over Android en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.