SpaceX lanceert vanaf vandaag weer satellieten

©SpaceX

SpaceX lanceert vanaf vandaag weer satellieten
27 juli om 18:09

SpaceX heeft niet vaak grote problemen, maar recent was de Falcon 9 stukgegaan tijdens het lanceren van Starlink-satellieten. Nu is het gevaarte weer in orde en SpaceX zegt vanaf vandaag weer te lanceren.

De Falcon 9 had op 11 juli 20 Starlink-satellieten bij zich die in de baan om de aarde moesten worden geplant. Het ging allemaal goed, tot het tijd was voor de tweede trap om in actie te komen. Een lek met vloeibare zuurstof voorkwam dat deze ontstak, waardoor de raket niet op de juiste positie kon raken om de satellieten in de baan rond de aarde te brengen. Waarschijnlijk zijn daardoor alle 20 satellieten ten dode opgeschreven: als ze niet hoog genoeg worden geplaatst, dan zakken ze en worden ze door de dampkring verbrand.

SpaceX

SpaceX heeft een rapportage bij de Federal Aviation Administration (FAA) ingediend waarmee het aangeeft dat dat het lek is ontstaan door een scheur in een sensorleiding van een druksensor binnen het zuurstofsysteem van de raket. Door de trillingen werd een klem die de sensorleiding vasthoudt lam en barstte. Door de lekkende zuurstof werden motoronderdelen overmatig gekoeld en zo kwam de toevoer van ontstekingsvloeistof naar de motor in de problemen. Er was dus geen tweede, gecontroleerde verbranding, slechts een harde start die de motor beschadigde.

Nu SpaceX weet wat er precies is gebeurd, kan het verder. De sensorleiding en sensor worden verwijderd. De sensor blijkt niet te worden gebruikt door het vluchtveiligheidssysteem en er zijn andere sensoren die het verdere werk overnemen. Ook zijn de klemmen gecontroleerd en schoongemaakt en is er al wat getest binnen de SpaceX-fabriek. SpaceX zal later vandaag 23 Starlink-satellieten lanceren vanaf NASA’s Kennedy Space Center. Daarna volgt er eventueel nog een lancering en dan morgen weer. Meteen vol gas dus, om te zorgen dat de lanceringen van de vele Starlink-satellieten die nog in de baan rond de aarde moeten komen weer bij zijn. 

Falcon 9

Dit jaar alleen al heeft Falcon 9 70 goede lanceringen gehad en dat is een beste prestatie: in 2023 waren er in het hele jaar 93 lanceringen. Maar die lanceringen die elkaar in rap tempo opvolgden kwamen een paar weken stil te liggen na 11 juli. Toen ging het mis met de Falcon 9 omdat er een motordefect optrad. Een zeldzaamheid, want de vorige mislukte lancering van het bedrijf was 8 jaar geleden in 2016. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.