Amerika gaat voor AI-verslaggeving van de Olympische Spelen, Europa niet
De Olympische Spelen zijn een andere ervaring als je ze in de Verenigde Staten kijkt dan wanneer je hier in Nederland kijkt. Dat komt omdat Amerikaanse media veel AI krijgen voorgeschoteld, waar we in Europa voor hebben bedankt.
De Olympische Spelen zijn al een paar dagen bezig en nu ook officieel geopend met een spetterende show. Nu is het vooral de beurt aan de sporters om voor het spektakel te zorgen, want de komende weken nemen 206 landen het tegen elkaar op. Alleen is het kijken van de sportactiviteiten in de Verenigde Staten heel anders dan in Europa, omdat er in de VS wel gebruik wordt gemaakt van generatieve AI en in Europa niet.
AI-stem
Het meest opvallende voorbeeld komt van zender NBC, waar de stem van de echte sportverslaggever Al Michaels in AI is omgetoverd. Michaels leeft nog en doet ook sportverslaggeving, maar er is een nieuwe tool geïntroduceerd waarmee je highlights persoonlijker worden gemaakt van de sporters, zodat je elke dag een update krijgt met welke sporten je interessant vindt. Er zijn veel verschillende opties mogelijk, die Michaels onmogelijk allemaal zelf kan inspreken. Daarom is er gekozen voor een AI-versie van deze bekende sportstem.
Warner Bros. Discovery, dat in Europa via HBO (Max) uitzendt, zegt dat de tech nog te jong is voor een rol als sportcommentator. Het heeft demonstraties gezien van techbedrijven die bijvoorbeeld de verslaggeving vanuit het Engels naar andere talen kon vertalen, maar het vindt dat het de emotie niet heeft wanneer het om de spannende sportmomenten gaat. Met andere woorden: het mist wat Jack van Gelder deed met Dennis Bergkamp, of de manier waarop de beroemde Andrés Cantor opbouwt en dan heel lang Goooaaal roept. “In de demo’s komt naar voren dat de woorden goed zijn vertaald, maar het gevoel wordt niet overgebracht”, zegt Warner tegen Reuters.
Olympische Spelen
Tegen de tijd dat er weer zomerspelen zijn is het 2028. Het sportevenement vindt dan plaats in Los Angeles. De kans is groot dat kunstmatige intelligentie dan een grotere rol heeft in de wereldwijde sportverslaggeving, dus ook in Europa.
Lees meer over sport.