©Unsplash

Het blijft veel te warm in Nederlandse woningen door verbeterde isolatie

Het blijft veel te warm in Nederlandse woningen door verbeterde isolatie

29 juli om 11:45

Nederlandse woningen worden steeds beter geïsoleerd, wat leuk is in de winter met de lage stookkosten. Maar in de zomer blijft het daardoor ook veel langer veel te warm. Dat blijkt uit onderzoek van slimme thermostaat-fabrikant Tado.

Tado voerde een onderzoek uit bij 100.000 Nederlandse woningen voor de gemiddelde temperatuur in de zomer van 2023. Daaruit blijkt dat goed geïsoleerde woningen veel langer de warmte vasthouden en daardoor moeilijk leefbare situaties creëren. De binnentemperatuur was in drie periodes gemiddeld 24 graden Celsius ’s nachts. In september was er zelfs een piek van 25,6 graden, wat veel te heet is om te slapen!

De beste temperatuur om bij te slapen

De thermostaatfabrikant haalt ook onderzoek van Sleep Charity erbij waar je (hopelijk) koud van wordt. Overdag hoeft de buitentemperatuur slechts 20 graden te zijn om al een slapeloze nacht te veroorzaken. De ideale temperatuur om bij te slapen, is volgens hen 16 tot 18 graden. Het lichaam koelt namelijk af bij slapen en dat geeft een signaal naar je brein om in een diepere slaap te duiken, zoals REM-slaap (Rapid Eye Movement). Je lichaam rust in deze periodes het meest uit, maar bij warme temperaturen komt het daar niet aan toe.

Uiteraard geeft Tado in zijn persbericht zelf de oplossing in de vorm van airconditioning zoals Smart AC Control. Niet alleen koelt dat je huis of appartement, het heeft ook slimme functies waarmee het je stroomverbruik tot wel 22 procent kan laten dalen. Voorbeelden zijn het instellen van koelingschema’s en automatische aan- en afwezigheidsdetectie, via geolocatie. De Smart AC Control heeft zelfs openraamdetectie, waarmee het een seintje geeft als de koele lucht naar buiten ontsnapt.

Sokken in de koelkast

Voor mensen met een kleine beurs geeft de fabrikant ook wat praktische tips om af te koelen in de zomer. De bekende tips zoals ijsblokjes voor je ventilator zetten en genoeg water drinken ontbreken niet, maar wist je dat een waterkruik ook perfect werkt als je er ijskoud water indoet? Tot slot geeft Tado nog de tip om je sokken in de koelkast te leggen, maar dan moet het wel echt héél heet zijn.

Lees meer over airconditioning en download onze Bright-app.