©Rockstar Games

Komt GTA 6 toch in de problemen door staking om AI?

Komt GTA 6 toch in de problemen door staking om AI?

29 juli om 13:13

Stemacteurs voor computergames zijn vorige week begonnen aan een grote staking, omdat ze betere afspraken over het gebruik van AI en met name AI-stemmen in games willen. Titels die al lang in ontwikkeling zijn, zoals GTA 6, zijn uitgezonderd van de staking, maar de Amerikaanse vakbond SAG-AFTRA suggereert nu toch anders.

Het langverwachte nieuwe deel in de misdaadserie is al jaren in ontwikkeling. Om die reden blijft Grand Theft Auto 6 officieel buiten schot van de staking. De afspraak volgens game-uitgever Take-Two, is dat games die voor augustus 2023 in productie waren, geen last zullen hebben van de staking; acteurs mogen ongestoord hun stem verlenen aan deze spellen. Games van het formaat van GTA 6 kosten gemiddeld vier tot vijf jaar om te maken. Vandaar dat er zo’n ruime marge wordt aangehouden, zodat de games die de komende maanden uitkomen geen vertraging oplopen.

Staken wordt aangemoedigd

De Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA zet nu toch de deur op een kier voor eventuele stakingen van GTA-stemacteurs. In gesprek met Inverse vertelt Chief Contracts Officer Ray Rodriguez dat “alle leden die solidariteit willen tonen met de vakbond, ervoor mogen kiezen om niet te werken aan de titels die binnen de uitzondering vallen”.

“Dus ondanks dat sommige titels technisch geen doelwit zijn van de staking, kan hun productie alsnog verstoord worden omdat leden van onze vakbond weigeren om mee te werken, zonder bescherming van hun rechten tegen AI, of omdat ze solidair willen zijn met ons”, aldus Rodriguez.

GTA 6 staat gepland voor een release in 2025 voor PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Het is niet bekend welke stemacteurs er meewerken aan de game, maar doordat de spellen grote bruisende steden nabootsen, zijn hun casts vaak enorm. Ontwikkelaar Rockstar houdt deze informatie vaak ook tot na de release geheim.

Lees meer over games en download onze Bright-app. Luister ook onze podcast over de GTA 6-onthulling.