Een abonnement op je computermuis? Dit grote merk komt met de 'forever mouse'

©Unsplash

Nu ook een abonnement op je computermuis
29 juli om 22:23
Laatste update: 29 juli om 23:23

Het ene na het andere bedrijf schakelt over op een abonnementsmodel. Maar een abonnement op een computermuis? Die hadden we nog niet. Als het aan de Nederlandse CEO van hardwarefabrikant Logitech ligt, komt zo'n muisabonnement er binnenkort. Je koopt dan een computermuis, die met het abonnement 'voor altijd' ondersteuning blijft krijgen met updates en nieuwe functies.

Logitech-CEO Hanneke Faber kondigt de plannen aan in gesprek met The Verge. De website sprak met de Nederlandse topvrouw, die sinds oktober vorig jaar aan boord is bij Logitech. Het gesprek gaat over de veranderingen die ze wil doorvoeren bij Logitech, waaronder het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook over AI en hoe die technologie verwerkt kan worden in hardware.

Dan komen het toetsenbord en de computermuis ter sprake. Faber vertelt over de zogeheten forever mouse, die ze ooit onder ogen kreeg in het innovatiecentrum van Logitech. Die computermuis hoef je nooit weg te gooien, is het idee, want hij is van hogere kwaliteit, heeft een lekker ontwerp maar bovenal: hij wordt doorlopend ondersteund met software-updates die nieuwe functies toevoegen.

Blijven verdienen aan de klant

Maar goed, dan koop je zo’n muis. Dat is nog steeds een eenmalige aankoop, toch? Niet als je er een businessmodel bij verzint, denkt Faber. "Dat is overduidelijk de uitdaging", aldus Faber. "Lukt het een servicemodel te ontwikkelen?", is volgens haar de hamvraag. Nu is het nog zo dat bedrijven innoveren, maar dat de consument uiteindelijk moet upgraden door nieuwe hardware te kopen.

"Maar met dat in het achterhoofd ben ik gefascineerd door het idee van de forever mouse die je updatet. Met bijbehorend businessmodel", zegt Faber. Ze denkt dus serieus na over een abonnement op een computermuis: eenmalige aanschafkosten, maar vervolgens wel blijven betalen voor updates en nieuwe functies, waaronder misschien wel AI-updates.

Oude inleveren en een nieuwe meekrijgen

Is het dan de bedoeling dat die muis echt voor altijd meegaat? Faber ziet niet per se een muis voor zich die puur met software op de been wordt gehouden. "De forever mouse kan ook een muis zijn die je na verloop van tijd inlevert bij de winkel, waarna je een andere meekrijgt. Misschien wordt je ingeleverde muis wel ge-refurbished en opnieuw verkocht. Dat is ook weer een businessmodel."

Lees meer nieuws over gadgets en blijf altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief.