Deze belangrijke functie krijgt Siri nog voor het einde van dit jaar

©Apple

De beste functie van Siri verschijnt voor het einde van het jaar

Apple maakt met zijn spraakassistent Siri een grote verbeteringsslag met behulp van AI, maar de vernieuwingen worden verspreid over meerdere updates. Een van de belangrijkste nieuwe Siri-functies verschijnt nog niet in de eerste maanden, maar zou nog wel voor het einde van het jaar worden uitgebracht.

Apple bracht maandagavond de eerste reeks Apple Intelligence-functies uit in de ontwikkelaarsbèta’s van iOS 18.1. Die iOS-update verschijnt waarschijnlijk in oktober, een maand na de release van iOS 18 en de nieuwe iPhone 16. In de eerste testversie van iOS 18.1 zitten ook al een paar nieuwe functies van Siri, maar op het echte 'vuurwerk' moeten iPhone-gebruikers wat langer wachten. 

Persoonlijke context begrijpen

Het gaat om de integratie van ChatGPT in Siri en de mogelijkheid van de Apple-assistent om de persoonlijke context van de gebruiker te begrijpen. Vooral die laatste functie maakte indruk bij de demo’s van Apple Intelligence op het ontwikkelaarscongres WWDC in juni. 

Je kunt Siri vragen stellen waarbij de AI-assistent weet in welke context jij dit bedoelt. Je kunt bijvoorbeeld vragen 'Wanneer landt de vlucht van mijn vader?' Siri weet dan op basis van mailtjes en berichtjes die je hebt uitgewisseld om welke vlucht het gaat. Of je kunt Siri vragen hoe laat je moet vertrekken om een lunchafspraak met een vriend te halen en de assistent weet dan de locatie en de datum.

Onlangs gingen geruchten rond dat de Siri-upgrade met het begrijpen van je persoonlijke context pas in 2025 klaar zou zijn. Maar The Wall Street Journal meldt nu dat Apple de functie voor het einde van het jaar zal uitbrengen. Dat geldt volgens bronnen van de de krant ook voor de ChatGPT-integratie van Siri. 

De release van een andere opvallende vernieuwing van Siri - de mogelijkheid om de inhoud van wat er op je scherm staat te gebruiken om acties in apps voor je uit te voeren - vindt volgens Bloomberg pas in het voorjaar van 2025 plaats.

Apple trainde AI-modellen niet met Nvidia

Apple publiceerde maandag ook een onderzoekspaper over zijn nieuwe AI-modellen. Daaruit blijkt dat Apple bij het trainen van het model gebruik heeft gemaakt van chips die zijn ontworpen door Google in plaats van de chips van marktleider Nvidia. Apple gebruikte twee versies van de Tensor Processing Unit (TPU) van Google, dat terwijl Nvidia gebruikmaakt van GPU’s. Google verkoopt ook toegang tot zijn TPU’s via zijn Google Cloud Platform.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze app