Deze AI-functies zitten in de eerste versie van iOS 18.1

©9to5mac

iPhone-gebruikers kunnen nu deze AI-functies tegen
29 juli om 21:53
Laatste update: 30 juli om 19:10

Apple heeft vanavond de eerste ontwikkelaarsversies van iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS 15.1 uitgebracht. Dat betekent dat de eerste gebruikers van de iPhone, iPad en Mac aan de slag kunnen met sommige van de nieuwe Apple Intelligence-functies. 

Deze eerste ontwikkelaarsbèta’s zijn op meerdere manieren anders dan normaal. Nog niet eerder kwam Apple zo vroeg met een bèta van een aanstaande iOS-update, nog bijna twee maanden voordat iOS 18.0 verschijnt. Bovendien voegen deze testversies de eerste functies van Apple Intelligence toe, hoewel veel ontwikkelaars ze nu nog niet kunnen proberen.

Alleen in het Engels en wachtlijst

Voorlopig werkt Apple Intelligence namelijk alleen in het Engels en alleen in de VS. Sowieso brengt Apple Intelligence de komende tijd nog niet in Europa uit.  Bovendien moet je jezelf eerst aanmelden voor de wachtlijst voor Apple Intelligence in de instellingen. Ontwikkelaars zeggen dat ze niet al te lang hoefden te wachten tot ze toegang kregen. Maar de wachttijd kan veranderen zodra een groter aantal gebruikers is bereikt en Apple de testgroep niet te groot wil laten groeien.

Na installatie kun je je aanmelden voor de wachtlijst door de instellingen te openen en naar het menu 'Apple Intelligence & Siri' te gaan. Daar kun je bovenaan klikken op 'Word lid van de wachtlijst van Apple Intelligence'. De ontwikkelaarsbèta’s werken alleen op de iPhone 15 Pro en Pro Max, iPads met de M1-chip of later en Macs met de M-chip of later. 

Mailtjes samenvatten

In deze eerste bèta zitten nog lang niet alle Apple Intelligence-functies die dit najaar worden gelanceerd. Zo ontbreekt de ChatGPT-integratie nog en zijn ook de functies voor het genereren van afbeeldingen er nog niet. 

De nieuwe schrijftools zitten al wel in de nieuwe bèta. Daarmee kun je met AI teksten samenvatten en herschrijven. Het werkt onder meer in Mail, Pages en Notities. De Mail-app kan met AI automatisch e-mails rangschikken op basis van inhoud en mailtjes samenvatten. In de Foto’s-app kun je zoeken met behulp van natuurlijk taalgebruik en zoeken naar bepaalde momenten in filmpjes. Ook kun je Foto-terugblikken maken met behulp van geschreven prompts.

Telefoongesprekken uitschrijven

Bovendien kun je transcripties krijgen van audio-opnamen en van telefoongesprekken. Tijdens het bellen kun je op een nieuwe opnameknop in de linkerbovenhoek van het scherm klikken. Deelnemers aan het gesprek horen dan de boodschap 'dit gesprek wordt opgenomen'.

De iPhone neemt het gesprek op en schrijft dit na afloop automatisch uit. De volledige transcriptie verschijnt dan in de Notities-app. Met AI kun je ook een samenvatting van het gesprek genereren.

Nieuwe Siri

Verder is de nieuwe versie van Siri aanwezig. De spraakassistent heeft een vernieuwd ontwerp en is beter in het beantwoorden van vragen over hoe je iets op jouw apparaat kunt doen. Ook kan Siri suggesties geven als je fouten maakt en onthoudt de assistent de context als je van het ene naar het andere verzoek gaat. 

Een andere grote vernieuwing van Siri laat nog wat langer op zich wachten. Dat is de mogelijkheid om automatisch de persoonlijke context van de gebruiker te begrijpen. Deze functie verschijnt nog wel voor het einde van het jaar. Ook de ChatGPT-integratie zou nog voor de jaarwisseling worden toegevoegd.

Wel op de Mac in Europa

Voor Europeanen is het niet gemakkelijk om Apple Intelligence te testen, omdat je een Amerikaans ontwikkelaarsaccount moet hebben. Apple brengt de AI-functies op iOS vooralsnog niet naar Europa, omdat de iPhone-maker denkt dat de functies niet voldoen aan de strenge EU-regelgeving. 

Opmerkelijk is dat deze eerste Apple Intelligence-features op de Mac wél zijn te proberen in de EU. Je hebt hiervoor dus wel een gratis ontwikkelaarsaccount nodig en je moet de taal en de regio van je Mac te veranderen naar Engels (VS) en de Verenigde Staten.

Lees meer over Apple en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.