©Skip/Arc'teryx

Arc'teryx e-broek met gemotoriseerde braces voor wandelen en klimmen

Deze e-broek van Arc’teryx helpt je met klimmen, 'je voelt je 15 kilo lichter'

30 juli om 11:41

Als we een e-bike kunnen gebruiken om sneller, makkelijker en verder te fietsen, waarom dan geen e-broek om ons te helpen bij wandelen en klimmen? Outdoor-merk Arc’teryx maakt nu zo'n broek.

Oké, we hebben het strikt genomen over een exoskelet. Een soort kniebrace met motortjes die zorgen dat je bij het wandelen of klimmen tegen de berg op meer kracht in je been hebt. Bij het dalen helpen de motortjes om de klappen op te vangen. Het hoogwaardige outdoor-merk Arc'teryx, bekend van zijn waterdichte jassen, werkt nu samen aan zo'n exoskelet met Skip, een voormalig onderdeel van Google X Labs.

Samen maken de bedrijven de MO/GO-broek, en MO/GO is dan een afkorting van mountain goat – berggeit dus. De broek weegt zo'n 3,5 kilo inclusief de gemotoriseerde modules en batterijen voor 3 uur bevestigd. Het systeem bestaat uit meerdere delen, waarbij onder de broek braces zitten verborgen, die met knoppen aan de buitenkant van de broek versteld kunnen worden, zodat je ze altijd makkelijk wat strakker of losser kan draaien.

Automatisch opladen

Aan de buitenkant van de broek zitten ook haakjes, waar de Skip-modules op geklikt kunnen worden. De batterij zit in een speciale zak bij je onderrug, en is onderweg makkelijk te vervangen. Ook wordt de batterij automatisch opgeladen als je bergafwaarts loopt, omdat de motortjes dan jouw weerstand opvangen – een beetje zoals regeneratief remmen met een elektrische auto dus.

Met knopjes op de Skip-modules stel je in hoeveel ondersteuning je wil, een beetje zoals op een e-bike. En net als op een e-bike is het dus ook ondersteunend: je moet alsnog zelf lopen en kan dus niet slapjes in de broek gaan hangen. Wel zorgt de broek er volgens Skip voor dat de drager zich '30 pond', een kleine 15 kilo lichter voelt.

De MO/GO-broek gaat 5000 dollar kosten, maar wie nu al 99 dollar neerlegt betaalt straks 4500 dollar. Straks is eind 2025, als de broeken geleverd moeten gaan worden. Onlangs schreven we ook al over een vergelijkbare broek van het merk Dnsys, die meer werkt vanuit de heup en met 1100 euro stukken goedkoper is. Hopelijk komen deze apparaten allemaal echt op de markt, dan zullen we ze in een video met elkaar vergelijken.

Meer wandelen en mis niets met onze Bright-app.