©Unsplash

Doorbraak in lithium-winning belooft snellere en duurzamere recycling batterijen

Doorbraak in lithium-winning belooft snellere en duurzamere recycling batterijen

30 juli om 12:27

Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om lithium efficiënter te winnen met een speciale vloeistof en microgolven. Deze innovatie zou wel eens een doorbraak kunnen zijn voor de batterij-industrie door het winnen van zowel nieuwe als gebruikte lithium sneller en goedkoper te maken.

Met de groeiende vraag naar lithium-batterijen is er meer noodzaak dan ooit om gebruikte batterijen goed te recyclen. Alleen bij bestaande recycling-methoden, wordt lithium gewoonlijk als laatste onttrokken aan metalen. Dat komt omdat de huidige methoden van lithium-onttrekking duur en inefficiënt zijn.

Onderzoekers van de Rice University hebben nu een methode ontwikkeld waarbij tot wel 50 procent van de lithium uit verbruikte lithium-ion-cathoden gewonnen kan worden in slechts 30 seconden. En bij de winning van ongebruikte lithium kan deze nieuwe methode in 15 minuten 87 procent lithium onttrekken aan andere metalen, waar dat bij de traditionele methode met een verhit oliebad 12 uur duurt voor diezelfde 87 procent.

Sneller en milieuvriendelijker

Het team heeft ontdekt dat een vloeistof van cholinechloride bepaalde microgolven absorbeert. Als er batterijresten in dat mengsel worden gelegd, wordt het lithium aan de die resten onttrokken. "Dit proces is vergelijkbaar met hoe een keukenmagnetron voedsel snel verwarmt", aldus onderzoeker Sohini Bhattacharyya. "De energie wordt rechtstreeks overgebracht naar de moleculen, waardoor de reactie veel verder gaat dan conventionele verwarmingsmethoden."

Omdat de winning sneller is, is er ook veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid lithium te winnen. Dat is milieuvriendelijker, en beloofd dus een doorbraak op verschillende vlakken. Niet alleen wordt recyclen dan aantrekkelijker, ook de winning van nieuwe lithium zou sneller en goedkoper kunnen. Dat zou ook weer de overstap onder meer elektrische auto's kunnen versnellen en goedkoper kunnen maken.

Meer over batterijen en mis niets met onze Bright-app.