Voor het eerst meer stroom uit wind en zon dan fossiele brandstoffen in Europa

©Unsplash

Voor het eerst meer stroom uit wind en zon dan fossiele brandstoffen in Europa
30 juli om 15:53
Laatste update: 30 juli om 15:55

In Europa werd er in de eerste helft van 2024 voor het eerst meer elektriciteit uit zon en wind gehaald dan uit fossiele brandstoffen.

Van de complete elektriciteitsopwekking in Europa in de eerste helft van 2024, komt 30 procent uit wind- en zonne-energie. Fossiele brandstoffen zijn goed voor 27 procent. Dat meldt energiedenktank Ember. Daarnaast wordt stroom opgewekt uit onder andere kernenergie of via water.

Hoewel er in de eerste helft van 2024 meer vraag was naar energie, werd die extra vraag ruimschoots opgevangen door electriciteit via zonnenpanelen en windturbines.

De wind vooruit in Nederland

Met name in Nederland is de vraag naar energie gegroeid. Daartegenover staat dat de groei in de opwekking van windenergie voornamelijk uit Nederland en Duitsland komt. Daarmee is dit ook voor Nederland de eerste periode dat er meer stroom uit wind en zon is opgewekt dan uit fossiele brandstoffen.

Specifiek is er in Nederland 35 procent meer stroom via wind opgewekt. Dat is grotendeels te danken aan het openen van Windpark Hollandse Kust Noord in december 2023.

Lees meer over energie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.