Amazon gaat in Berlijn 1,5 miljoen pakjes bezorgen met vrachtfietsen

©Mubea

Amazon gaat in Berlijn 1,5 miljoen pakjes bezorgen met vrachtfietsen
4 augustus om 14:00

Amazon opent een nieuwe mobiliteitshub in Berlijn. Het is de bedoeling dat er vanuit die hub meer dan 1,5 miljoen pakketjes per jaar worden bezorgd in de Duitse hoofdstad. Niet met vrachtauto’s, maar met vrachtfietsen, een soort e-tuktuks.

In het nieuwe centrum nabij Alexanderplatz worden pakketjes ingeladen in duurzame voertuigen om die laatste paar kilometers van hun route naar de klant af te leggen. Amazon steekt 400 miljoen euro in het elektrificeren van het transportnetwerk in Duitsland, waarmee het hoopt bij te dragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit in stadscentra. 

Mubea

De pakketjes worden bezorgd met elektrische bakfietsen van Mubea. Ze doen denken aan een moderne Piaggio Ape, maar dan met vier wielen in plaats van drie en een fietsstuur om de goede kant op te gaan. Er zitten alleen geen trappers in: de aandrijving is elektrisch. Achterop zit dan een Picnic-achtig gedeelte voor de kartonnen Amazon-doosjes. De Mubea-fiets kan grote volumes van maximaal 200 kilogram meenemen met een actieradius van 50 kilometer. 

Volgens Amazon zijn de voertuigen goed om snel te stoppen om pakketjes te kunnen afleveren, wat mede dankzij de elektronische parkeerrem ook veiliger gebeurt. Dankzij de geotabs in de fiets kunnen mensen bovendien heel specifiek zien waar de bezorger zich bevindt. 

Micromobiliteitshubs

Er zijn nu meer dan 50 micromobiliteitshubs van Amazon in Europa. In 2022 waren dat er nog 20, dus het is duidelijk een succesvolle manier voor Amazon om steden te beleveren. In Amsterdam kun je deze vrachtfietsen ook zien rijden, want daar doet Amazon sinds een paar maanden een proef met enkele van deze bijzondere 'fietsen'.