'Nieuwe Apple Watch SE is van plastic, om kosten te besparen'

©Apple

'Nieuwe Apple Watch SE is van plastic, om kosten te besparen'
5 augustus om 09:11

Apple zou de behuizing van de nieuwe Apple Watch SE van plastic willen maken, om de kosten te drukken. Normaal gesproken is ook de SE van hoogwaardige materialen gemaakt, en wijkt die qua functies af van de duurdere modellen.

De Apple Watch kreeg voor het eerst in 2020 een SE-versie. De uitvoering had een iets minder groot scherm dan de toen nieuwe Watch Series 6, zonder always-on-functie is en ook met wat minder sensoren. De tweede SE uit 2022 volgt dat zelfde recept, en is net als het eerste model alleen verkrijgbaar met een aluminium behuizing – overige Watches zijn er ook in staal of titanium. De SE is zo'n 170 euro goedkoper dan de reguliere Apple Watch.

Apple zou de nieuwe Watch SE goedkoper willen maken door over te stappen op een behuizing van plastic, schrijft de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg in zijn nieuwbrief. Door dat plastic zou de SE makkelijker in meer kleuren uitgebracht kunnen worden. Apple probeerde zo' kleurrijke benadering ooit ook met de iPhone 5C, de enige iPhone met een plastic behuizing. Dat apparaat werd echter geen hit, maar misschien ligt dat voor smartwatches anders. Bovendien zijn de succesvolle AirPods ook van plastic, dus er rust voor Apple geen vloek op het materiaal.

Goedkoper materiaal, lagere prijs?

Plastic kan in veel kleurtjes worden gemaakt, maar is vooral goedkoop. Daardoor zou de nieuwe Apple Watch SE ook goedkoper kunnen worden, maar het is nog niet bekend wie er van die besparing profiteert. Is dat Apple, dat onder de streep meer winst overhoudt? Of is het de klant, omdat Apple de nieuwe SE voor een lager bedrag verkoopt dan het huidige model? Het is natuurlijk ook mogelijk dat de prijs van het huidige model behouden blijft, maar dat de SE meer functies van de reguliere Apple Watch overneemt.

Mogelijk weten we volgende maand al meer, want het zou goed kunnen dat de derde Apple Watch SE tegelijkertijd met de nieuwe iPhones en andere nieuwe Apple Watches wordt aangekondigd. Vermoedelijk krijgt de SE dan in ieder geval ook een nieuwe chip, maar verder zijn er nog geen geruchten geweest over andere nieuwe eigenschappen die de SE mogelijk krijgt.

Meer Apple Watch en mis niets met onze Bright-app.