©Apple

Apple heeft nieuw hoofd ontwerp, maar nog geen vervanger voor Jony Ive

Apple heeft nieuwe designbaas, maar nog geen vervanger voor Jony Ive

5 augustus om 12:24

Apple wordt geleid door een kleine groep 'kapiteins', waarvan Jony Ive als hoofd-design één van de bekendste was. Hij vertrok een paar jaar geleden, en hoewel er nog steeds geen regelrechte opvolger is, heeft Apple wel weer een soort van hoofd-design aangesteld.

Jony Ive is verantwoordelijk voor veel van de meest iconische ontwerpen bij Apple. Hij vertrok in 2019 als hoofdontwerper bij Apple, bleef nog drie jaar als een soort consultant verbonden, maar werkt sinds 2022 al niet meer voor het bedrijf. Met het vertrek van Ive verviel ook zijn functie als Chief Design Officer, een directie-positie. Ive werd als het ware opgevolgd door twee leidinggevenden: hardware en software, waarvan hardware-ontwerpster Evans Hankey na drie jaar alweer vertrok.

Nu heeft Apple zijn ontwerp-afdeling toch weer iets anders ingericht, inclusief nieuw leiderschap, meldt Bloomberg. Dat heeft er onder meer mee te maken dat toen Ive vertrok, veel van 'zijn' ontwerpers, die al lang bij Apple werkten, het bedrijf ook verlieten. Hankey was er daar uiteindelijk één van, en bij haar vertrek was er kennelijk geen logische opvolger aan te wijzen.

Vooral veel 'nieuw bloed'

Inmiddels zou het gros van de Apple-ontwerpers jong zijn, en niet meer hebben gewerkt onder het leiderschap van Jony Ive en/of Steve Jobs. Maar 'veteranen' zijn er nog wel, zoals het nieuwe hoofd industrial design, Molly Anderson. Zij leidt nu het gros van de Apple-ontwerpers, maar heeft alsnog geen directie-positie. Anderson rapporteert aan Jeff Williams, als Chief Operating Officer de tweede man na CEO Tim Cook.

De nieuwe indeling klinkt logisch, met weer één ontwerper die de koers kan bepalen voor de andere ontwerpers, maar die zelf ook nog een baas heeft. Want er is ook kritiek geweest op de situatie rond Ive als opperhoofd van al het ontwerp van Apple. Volgens critici zou hij daarbij zonder tegenspraak doorgeschoten zijn, en vorm te veel boven functie hebben verkozen. Dat zou hebben geleid tot missers als het butterfly-toetsenbord en snel oververhitte MacBooks – beiden het gevolg van Ive's voorkeur voor hele dunne apparaten.

Dat Apple's ontwerpteam ondanks het vertrek nog steeds invloedrijk is, blijkt wel uit de ontwerpen van concurrenten. Die kijken toch vooral naar wat Apple doet, bij Samsung blijkbaar tot ergernis van de eigen directie.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.