Chinese Starlink-concurrent lanceert eerste internet-satellieten voor 'mega-zwerm'

©ESA

Chinees bedrijf lanceert internet-satellieten als Starlink-concurrent
5 augustus om 17:20

Satelliet-internetbedrijf Starlink krijgt er concurrentie bij: het Chinese SSST heeft vandaag zijn eerste satellieten gelanceerd, die uiteindelijk een enorm netwerk van verbonden satellieten moeten vormen.

De Chinese overheid wil graag de concurrentie aangaan met Starlink, de satelliet-internettak van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Zo'n netwerk werkt pas goed als je een paar duizend in een baan om de aarde brengt, zodat wereldwijd dekking hebt. En zulk internet is niet alleen commercieel boeiend, voor reizigers die op plekken zonder mobiele dekking komen.

Nee, ook militair blijkt het van groot belang: Starlink is al vaak genoemd bij zowel de oorlog tussen Oekraïne en Rusland als de oorlog in de Gaza-strook. Militaire experts uit China vrezen het voordeel dat de VS heeft met zulke satellieten, mochten de landen in conflict raken. Nu bepaalt een Amerikaans bedrijf immers wie er internet heeft aan de frontlinie, en dat is een groot voordeel.

Nieuwe spacerace: wie heeft de meeste?

SSST, nee je hoeft niet stil te zijn – dat staat voor Shanghai Spacecom Satellite Technology. Dat lanceerde maandag de eerste reeks satellieten dat het netwerk van Starlink moet gaan evenaren. Het is niet duidelijk hoeveel satellieten er vandaag gelanceerd zijn door SSST, maar China wil uiteindelijk graag meer dan 15.000 satellieten in een baan om de aarde brengen.

Ter vergelijking: per juli 2024 bestaat het netwerk van Starlink uit 6281 satellieten, die uitgevouwen zo'n een kleine 3 bij 1,5 meter zijn, en slechts 20 centimeter dik. Zo past er een hele stapel in een raket. Starlink heeft al plannen om uiteindelijk tot zeker 12.000 satellieten te komen, met mogelijk later een uitbreiding tot een kleine 35.000 stuks.

Eind 2025 wil SSST 648 satellieten gelanceerd hebben, met in 2027 wereldwijde dekking en voor 2030 een netwerk van 15.000 satellieten. En dan investeert de Chinese overheid in nog twee andere bedrijven, die ook zulke netwerken maken. Zo wil China op kortere termijn de achterstand op SpaceX inlopen.

Meer over satellieten en mis niets met onze Bright-app.