Google TV Streamer officieel: Chromecast-opvolger bestuurt ook je smart home

©Google

Google TV Streamer officieel: Chromecast-opvolger bestuurt ook je smart home
6 augustus om 15:41
Laatste update: 6 augustus om 19:01

Google kon niet wachten op zijn evenement op 13 augustus en heeft de Google TV Streamer nu alvast onthuld. De opvolger van de Chromecast kan ook je smart home besturen, en heeft Gemini. 

De Chromecast kon je nog verstoppen achter de televisie, maar de Google TV Streamer staat vol in beeld. Het nieuwe streamingkastje van Google is groter, maar heeft ook betere hardware en meer functies.

De processor in de Google TV Streamer is 22 procent sneller dan de huidige 4K-Chromecast met Google TV. Daarnaast krijgt het apparaatje 4GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Je kunt ook eindelijk een ethernetkabel aansluiten.

Smart home en Gemini

Het kleine kastje kan niet alleen series en films streamen, maar biedt ook toegang tot het slimme huis via Google Home. In een apart paneel kun je de camera's van je huis in de gaten houden en lampen besturen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de lampen te dimmen als je een film start.

Gemini wordt ingezet om samenvattingen te geven over content, zoals wat er in het vorige seizoen van een serie is gebeurd. Het is ook mogelijk om via de microfoon te zoeken naar series en films met bijvoorbeeld een bepaald thema.

Nieuwe afstandsbediening

De afstandsbediening heeft ook een kleine upgrade gekregen. Er is nu een programmeerbare knop op te vinden. Ook kun je het kleine apparaatje makkelijker terugvinden als je het kwijt bent. Op de Google TV Streamer is een zoekknopje geplaatst. Druk je die in, dan maakt de afstandsbediening geluid.

Je moet nog wel even geduld hebben, want de Google TV Streamer is pas vanaf 24 september te koop met een adviesprijs van 119 euro, in de kleuren wit en donkergrijs. De donkergrijze versie is exclusief via de Google Store te koop.

Chromecast verdwijnt

De huidige Chromecasts zijn volgens Google nog te koop zolang de voorraad strekt, maar verdwijnen daarna van de markt.

Lees meer over Google, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.