©Google

Google Maps laat je met AR-functie tijdreizen in Parijs

Google Maps laat je op sommige plekken nu tijdreizen, zien hoe het er ooit uitzag

31 juli om 14:49

Google Maps toont al een tijd routes in augmenged reality, maar nu kan je er ook mee zien hoe je omgeving er vroeger uitzag. Nog niet op veel plekken: in Parijs kun je zien hoe de stad er bijvoorbeeld 130 jaar geleden uit zag.

De Eiffeltoren werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1889. Eigenlijk bedoeld om maar tijdelijk te blijven staan, net zoals de rest van de opvallende gebouwen van die tentoonstelling. De Eiffeltoren staat nog steeds, maar de rest van de tentoonstelling is al lang niet meer te zien. Nu toch weer wel, met de nieuwe AR-functie van Google Maps. In Parijs wekt Google Maps samen met de Franse game-ontwikkelaar Ubisoft het Parijs van 1900 weer tot leven.

Op verschillende plekken in de stad zie je nu een AR Experience-knop. Druk erop, en je ziet je omgeving door het scherm van je telefoon veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld een conceptversie van de Eiffeltoren zien die er nooit is gekomen, met twee kleine torentjes er naast. Of je ziet een enorm paviljoen voor de toren staan, zoals dat er 124 jaar geleden tijdens de Wereldtentoonstelling stond. Door AR lijkt het dan net of die gebouwen daar weer echt staan.

Van paviljoens tot de Notre Dame

Zo kun je ook de Paviljoens van de Wereldtentoonstelling bekijken, die aan de oever van de Seine weren gebouwd. Toen lieten veertig landen zien hoe zij bouwden, destijds en in het verleden. Allemaal verschillende stijlen staan naast elkaar, toen tijdelijk, nu via de lens van Google Maps.

Verder kun je ook bekijken hoe de omgeving van de Notre Dame eruit zag in 1789, en hoe de Bastille Saint-Antoine er voor de Franse Revolutie uitzag. Het lijkt erop dat Google deze functie op termijn ook in andere steden wil gaan toepassen. Een boeiende manier om AR te gebruiken, want pas als je op de plek zelf staat, begrijp je meestal pas echt hoe groot een gebouw moet zijn geweest.

Voorlopig moet je dus wel naar Parijs om de nieuwe functie te proberen. De komende weken is het daar wel nogal druk, er schijnt een bepaald evenement te worden gehouden…

Meer Google Maps en mis niets met onze Bright-app.