Handige app voorspelt of je vlucht vertraging oploopt en vertelt je de reden

©Unsplash

Deze app voorspelt met AI of je vliegtuig vertraagd is
7 augustus om 00:42
Laatste update: 7 augustus om 02:57

De app Flighty heeft een nieuwe versie uitgebracht die met behulp van AI zeer nauwkeurig zou kunnen voorspellen of je vlucht vertraging gaat oplopen. Ook geeft de app in veel gevallen de reden voor de vertraging, terwijl de vliegmaatschappij die vaak niet aan reizigers vertelt.

De nieuwe versie 4 van de app Flighty kan je volgens de makers soms al 'uren van tevoren' waarschuwen dat je vliegtuig vertraging dreigt op te lopen. Zo'n melding komt veel eerder dan het moment waarop de vliegmaatschappij besluit de vertraging te communiceren aan de klanten.

Dat komt doordat Flighty gebruikmaakt van een grote berg data en nieuwe AI-modellen. De app achterhaalt meestal ook de exacte reden voor de verwachte vertraging, iets wat je als passagier vaak niet te horen krijgt.

Waarom is je vlucht vertraagd?

De twee meest voorkomende redenen voor vertraagde vluchten zijn dat vliegtuigen te laat aankomen op het vliegveld en dat het luchtruim tijdelijk door de luchtverkeersleiding wordt gesloten. De makers van Flighty zeggen dat ze te laat arriverende vliegtuigen met '95 procent nauwkeurigheid' kunnen voorspellen. Ook houdt de app steeds de gegevens van de luchtverkeersleiding in de gaten, zoals van Eurocontrol en de Amerikaanse FAA.

Ook houdt de app rekening met andere redenen voor vertragingen, zoals slechte weersomstandigheden, gesloten landingsbanen, drukte op de taxibanen en personeelstekorten. De app kan je ook melden dat je vlucht toch met een ander vliegtuig wordt uitgevoerd. Flighty is al langer een bekende app voor mensen die vaak met het vliegtuig reizen en kreeg vorig jaar nog een App Award van Apple.

Frustrerend

Soms maken vliegmaatschappijen eerst een vertraging van een half uur bekend, gevolgd door nog eens een uur. Je weet als reiziger niet goed waar je aan toe bent. Flighty probeert op basis van de reden voor de vertraging een betere inschatting te maken. 

"We geven reizigers wat ze willen: een heldere reden waarom hun vlucht vertraagd is", zegt Flighty-oprichter Ryan Jones in een persbericht. "Het frustrerende is dat vliegmaatschappijen je in het duister laten tasten. Met onze app zie je eindelijk waarom je vlucht vertraagd is."

Geld terugvragen na vertraging

Vanaf twee uur vertraging heb je als passagier recht op gratis eten en drinken. Na drie uur vertraging kun je meestal een schadevergoeding krijgen. Vanaf 5 uur vertraging mag je de vlucht annuleren en je geld terugvragen.   

Flighty biedt verder nog meer functies om je te helpen tijdens je vliegreis, zoals gedetailleerde vluchtkaarten en navigatie op vliegvelden.

Flighty heeft een gratis proefperiode, maar voor toegang tot alle functies heb je een Flighty Pro-abonnement nodig. Dat kost 4 euro per week of 46 euro per jaar. De app is beschikbaar voor de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac, maar er is nog geen Android-versie.

Lees meer nieuws over mobiele apps en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.