Apple zou 'voor geen goud' Bing in plaats van Google als zoekmachine gebruiken

©Unsplash

Apple zou 'voor geen goud' Bing in plaats van Google als zoekmachine gebruiken
7 augustus 2024 om 12:06

Eerder deze week oordeelde een hoge Amerikaanse rechter dat Google een illegaal monopolie heeft met zijn zoekmachine. Door die uitspraak zijn allerlei interne gesprekken ook openbaar geworden, zoals getuigenissen van onder meer een Apple-topman.

Google heeft volgens de rechter dus een illegaal monopolie op zoekmachines. Een monopolie op zichzelf is niet illegaal: dat wordt het pas als Google bijvoorbeeld macht heeft misbruikt en veel geld heeft betaald om dat monopolie te verkrijgen en te behouden. Volgens de rechter is dat gebeurd, onder meer omdat Google allerlei concurrenten betaalt om Google als standaard zoekmachine in te stellen.

Het bekendste voorbeeld is de deal tussen Google en Apple. Elke iPhone, iPad en Mac heeft Google als standaard zoekmachine, al jarenlang. En daar betaalt Google 36 procent van de zoek-opbrengsten voor aan Apple, onthulde een getuige in de zaak vorig jaar per ongeluk. Een goeie deal, beklonken door Apple-hoofd diensten, Eddy Cue. En van Cue komt nu ook een opvallende getuigenis naar buiten.

"Er is denk ik geen bedrag in de wereld dat Microsoft ons kan bieden", zegt Cue over een mogelijke zoek-deal waarbij Bing in plaats van Google de standaard zoekmachine op iPhones zou zijn. "Ze hebben ons Bing gratis aangeboden. Ze zouden ons het hele bedrijf kunnen geven", zegt Cue. Cue zegt daarmee niet per se dat Bing slecht is, maar legt zich vooral neer bij de dominantie van Google. iPhone-gebruikers willen en verwachten Google, getuigde Cue eerder in dezelfde rechtszaak. En vooralsnog heeft Apple geen eigen alternatief, al kan dat altijd nog veranderen.

Kan slecht uitpakken voor Apple

De situatie kan op korte termijn nadelig uitpakken voor Apple. De Amerikaanse rechter zou kunnen besluiten dat Google geen betaalde deals meer mag sluiten zoals die met Apple. En die 36 procent van de inkomsten over het zoekverkeer, leveren Apple inmiddels ruim 20 miljard dollar per jaar op. Dat geld gaat naar de diensten-divisie van Apple, de tak van Eddy Cue. Die tak draait jaarlijks inmiddels zo'n 80 miljard dollar winst: de Google-inkomsten zijn dus goed voor 25 procent van die inkomsten.

Het zou zomaar kunnen dat de rechter besluit dat bedrijven in de VS voortaan een kiesvenster moeten gaan tonen voor zoekmachines. In de EU kennen we dat al, om precies dezelfde reden. Zo'n venster moet zorgen voor wat meer eerlijkheid bij de keuze tussen Google of een andere zoekmachine, zoals Bing of DuckDuckGo. Alleen is dan de vraag: kiezen we dan uit gewenning voor Google, of omdat het inderdaad de beste is? Als Google inderdaad iets illegaals heeft gedaan om tot deze hoogte te stijgen, hoe maak je dat dan ongedaan?

Voor Apple zou het in ieder geval kunnen betekenen dat ze Google straks aan net zoveel zoek-gebruikers helpen, zonder daar zelf nog een cent aan te verdienen. Dan komt ook de diensten-tak weer op achterstand, want die stoomde de afgelopen jaren flink door. Bij de nieuwste, positieve kwartaalcijfers van Apple bleek dat de winst over diensten voor het eerst erg dichtbij die van producten komt. Apple verdiende het afgelopen kwartaal 22 miljard dollar aan de verkoop van producten, en 18 miljard met zijn diensten.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.