YouTube kopieert een functie van X en komt met community notes

©Unsplash

YouTube kopieert een functie van X en komt met community notes
8 augustus om 08:50
Laatste update: 8 augustus om 13:29

Om misinformatie te bestrijden test YouTube momenteel een community notes-functie. We kennen deze functionaliteit van X en het stelt andere gebruikers in staat een notitie achter te laten onder een video.

Op het internet kan iedereen plaatsen wat hij of zij wil. Doe je dat op je eigen website dan zijn er (bijna) geen beperkingen. Doe je dat op een platform zoals YouTube dan moet je voldoen aan de regels. Deze regels voorkomen des- en misinformatie en dat is een groot probleem waar platforms zoals YouTube mee worstelen.

Community Notes

We hebben te maken met desinformatie en misinformatie. Bij desinformatie is de verspreide content doelbewust niet waar en heeft men kwade bedoelingen. Misinformatie is informatie of content die niet of niet volledig klopt. 

Om verkeerde informatie of zelfs nepnieuws te bestrijden gaat YouTube gebruik maken van Community Notes. Met deze functie kunnen gebruikers  een notitie onder een video achterlaten. Deze notitie is niet hetzelfde als een commentaar, maar heeft een inhoudelijke aan- of opmerking op hetgeen te zien is in de video. Zo kan iemand een nuance aanbrengen bij iets wat verteld wordt of een feitelijke onjuistheid weerleggen met feiten.

Afbeelding via 

Deze notities worden niet direct geplaatst. Er is een team van medewerkers/vrijwilligers die deze zullen beoordelen. De notities moeten voorzien zijn van een betrouwbare bron, duidelijk en objectief zijn, context toevoegen en relevant zijn voor de video. Wanneer een bepaald aantal van deze reviewers de notitie goedkeuren verschijnt deze online in een omkaderd gedeelte onder de video.

Test

De eerste gebruikers hebben een uitnodiging gekregen om deze functie te gaan testen. Met de op- en aanmerkingen van deze groep zal het systeem worden aangescherpt en op een gegeven moment uitrollen naar elke YouTube-gebruiker.

Lees meer nieuws over YouTube en mis niets met onze nieuwsbrief.