©Unsplash

AI-chatbot Grok van X wordt niet langer getraind met data van EU-gebruikers

AI-chatbot Grok van X wordt niet langer getraind met data van EU-gebruikers

9 augustus om 11:03

Data van X-gebruikers in de EU zal niet langer gebruikt gaan worden om AI-chatbot Grok te trainen. Dat heeft het socialmediaplatform beloofd in de Ierse rechtbank afgelopen donderdag. De EU riep Elon Musks bedrijf een week geleden op het matje omdat het vindt dat je te moeilijk jezelf kunt uitschrijven voor het datagebruik.

Het gaat om de data die X heeft verzameld tussen 7 mei en 1 augustus, schrijft Reuters. X begon toen met het voeden van X-data in Grok en alle gebruikers zijn automatisch ingeschreven om hieraan mee te doen. Voorlopig zet het die gegevens in de koelkast. Je kunt jezelf uitschrijven voor het dataverzamelen, maar die optie zit diep verborgen in de privacyinstellingen van je account. Interessant is ook dat de uitschrijfoptie aanvankelijk niet bestond. Op 16 juli werd de afmeldoptie ontdekt en stapsgewijs uitgerold naar alle X-gebruikers.

Dat vond de Europese Commissie niet oké, wijzend naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarin staat dat bedrijven eerst duidelijk toestemming moeten vragen aan een gebruiker om zijn data te gebruiken. Daar gaat X nu aan werken en in de tussentijd voeden ze Grok geen data meer van EU-accounts. Meta moest eerder ook op bezoek bij de EU, omdat het data wilde gebruiken van Europese Facebook en Instagram-gebruikers voor hun chatbot. Daar zagen ze na het gesprek vanaf.

Grok moet de grootste worden

De rechtszaak tegen X werd overigens georganiseerd door de Ierse privacytoezichthouder Data Protection Commission (DPC). Die waren al maanden in gesprek met X over de kwestie en nu hebben ze hun zin gekregen. Elon Musk wil van Grok de krachtigste AI ter wereld maken of in ieder geval het populaire ChatGPT stof doen happen. Daar heeft hij een hoop voor over.

Lees meer over AI en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.