©Unsplash

Zo belanden gestolen fatbikes gewoon weer op de Nederlandse weg

Zo belanden gestolen fatbikes gewoon weer op de Nederlandse weg

9 augustus om 13:47
Laatste update: 9 augustus om 19:01

Als elektrische fietsen worden gestolen, gaan ze meestal richting het buitenland voor de verkoop. Zie de e-bikes dan nog maar terug te vinden. Bij fatbikes hebben dieven iets anders bedacht, waardoor de fietsen gewoon weer op de Nederlandse weg terecht komen.

Fietsenslotmaker AXA zegt dat de onderdelen van verschillende fatbikes vaak met elkaar gecombineerd worden om nieuwe fietsen te maken. Dat komt doordat fatbikes makkelijk uit elkaar te halen zijn en vergelijkbare onderdelen hebben. 

In het buitenland is de fatbike lang niet zo populair als in Nederland, waardoor gestolen fietsen daar lastiger verkocht kunnen worden. Door een soort Frankenstein-fietsen te maken, kunnen ze in Nederland gewoon weer de straat op. Het framenummer bestaat vaak uit een sticker die gewoon van het frame wordt getrokken.

Grote stijging diefstal e-bikes

De afgelopen twee jaar zijn volgens AXA 42 procent meer e-bikes gestolen. Elke dag worden er in Nederland tussen de 200 en 300 elektrische fietsen gejat, vaak door georganiseerde bendes. Daardoor is het verzekeren van e-bikes steeds lastiger.

Lees meer over e-bikes, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.