Privacyprobleem opgelost: deze camera verandert mensen in stokfiguurtjes

©Michigan Engineering

Privacyprobleem opgelost: deze camera verandert mensen in stokfiguurtjes
9 augustus om 14:38

Steeds meer apparaten hebben camera's die meekijken, van je televisie tot je stofzuiger. Om onze privacy te waarborgen hebben onderzoekers een oplossing bedacht: een camera die mensen automatisch verandert in stokfiguurtjes.

De onderzoekers van de Universiteit van Michigan noemen het de PrivacyLens. Mensen worden herkent gebaseerd op hun lichaamstemperatuur, waarna ze uit het beeld worden gewist en worden vervangen met een onherkenbaar stokfiguurtje.

"De meeste consumenten denken niet na over wat er gebeurt met de gegevens die door hun favoriete smart home-apparaten worden verzameld", stelt medebedenker Alanson Sample. "In de meeste gevallen worden ruwe audio, afbeeldingen en video's van deze apparaten naar de cloudservers van de fabrikanten gestreamd, ongeacht of de gegevens daadwerkelijk nodig zijn voor de eindtoepassing."

PrivacyLens biedt de mogelijkheid het hele lichaam uit het beeld te wissen en te vervangen voor een stokfiguurtje. Ook kunnen delen van het lichaam worden aangepast. Zo kan bijvoorbeeld enkel het gezicht worden vervangen voor een generiek gezicht.

Toepassingen

Het volledige lichaam vervangen voor een stokfiguurtje kan bijvoorbeeld ook ingezet worden binnen verzorgingstehuizen. Zo kan in de gaten worden gehouden of iemand is gevallen en nu op de grond ligt, zonder teveel inbreuk te maken op hun privacy.

De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor slimme deurbellen om de privacy van voorbijgangers te bewaren, en beveiligingscamera's zodat zaken zoals huidskleur en gender er niet meer toe doen.

Lees meer over privacy, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.