Instagram wil weten waar je bent met eigen Snap Maps

©Unsplash

Instagram wil weten waar je bent met eigen Snap Maps
10 augustus om 19:00

Instagram test zijn eigen variant op Snap Maps, de landkaart in Snapchat waarop je kunt zien waar je vrienden zijn. Echter, daar moet het wel mee uitkijken vanuit een privacystandpunt.

De landkaart op Snapchat laat zien waar jij je bevindt (of eigenlijk je Bitmoji, je Snapchat-avatar). Die locatie wordt standaard met je vrienden op Snap gedeeld, tenzij je dit uitschakelt. Zo kun je van elkaar zien waar hij of zij uithangt. Handig als je wil kijken of iemand ook op dat ene festival is, maar ook privacygevoelig wanneer iemand thuis op de bank zit. 

Snap Map-achtige kaart

Waar Snapchat meer draait om mensen die elkaar kennen en dan fysiek Snapchat uitwisselen, is Instagram voor een groot deel gestoeld op het idee dat je daar ook nieuwe mensen leert kennen in een online setting. Mensen waarvan je misschien toch minder snel wil dat ze je exacte locatie weten. Toch is dat wel het plan van Instagram: met een Snap Map-achtige landkaart komen om van elkaar te kunnen zien waar iemand is.

Meta heeft iets bedacht om te zorgen dat niet alle volgers je locatie kunnen zien. Je deelt deze met een specifieke groep die je zelf kiest. Dat biedt wel veel ruimte voor privacyproblemen, want je kunt kiezen voor ‘close friends’ (hechte vrienden), maar ook voor volgers die je ook terugvolgen, wat waarschijnlijk een aanzienlijk grotere groep mensen is. Instagram test het nu in het klein in een select aantal landen, zegt het tegen TheVerge

Delen waar je bent

Het is niet alleen negatief, er zijn ook positieve kanten aan zo’n social media-landkaart. Het leuke aan een landkaart is dat je bijvoorbeeld ziet dat een goede vriend op Lowlands is en je dan ook weet dat zijn of haar Snaps daar zijn gemaakt. En zoals eerder genoemd: je weet wanneer iemand misschien op hetzelfde feestje of evenement is als jij, zodat je elkaar kunt opzoeken voor een drankje.

Toch is het ook wat betreft Snapchat een grote zorg van privacy-experts, zeker omdat niet iedereen tech savvy genoeg is om te beseffen dat ze potentieel aan iedereen hun locatie blootgeven. Of Instagram het ook mogelijk maakt om de locatie volledig openbaar te maken, vertelde het niet toen het ernaar werd gevraagd. 

Lees meer over Instagram.

Lees meer over:

Deel via