©Unsplash

Turkije blokkeert toegang tot Instagram

Geen Stories op het resort: Turkije blokkeert Instagram

2 augustus om 11:07

De Turkse overheid heeft Instagram sinds vrijdagochtend geblokkeerd. Een reden is nog niet gegeven, maar vermoedelijk gaat omdat Instagram volgens Turkije censuur toepast.

De blokkade is officieel afgegeven door de Turkse autoriteit voor informatietechnologie, maar zonder genoemde reden of termijn. Mogelijk heeft de blokkade te maken met kritiek die een hoge Turkse overheidsfunctionaris eerder deze week had op Instagram.

Fahrettin Altun, hoofd communicatie van de Turkse regering, uitte kritiek op het, volgens hem, censuurbeleid van Instagram. Altun beschuldigt Instagram van het verwijderen van condoleances en soortgelijke berichten na de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh, die eerder deze week overleed bij een aanval in Iran.

Turkije blokkeert wel vaker diensten

"Ik veroordeel ten zeerste het sociale mediaplatform Instagram, dat mensen er actief van weerhoudt om condoleances te plaatsen voor het overlijden van Hamas-leider Haniyeh zonder daarbij het beleid te schenden. Dit is censuur, puur en simpel", aldus Altun.

Turkije blokkeert vaker sociale media uit onvrede over zaken die daar worden gecensureerd of juist worden toegestaan. Facebook, YouTube, WhatsApp en zelfs Wikipedia zijn allemaal al weleens geblokkeerd geweest in Turkije. Soms was dat voor even, soms ook wekenlang. Het is niet duidelijk hoe lang deze blokkade gaat duren, al is die net als altijd te omzeilen door gebruikt te maken van VPN-verbindingen. Ook is dat echter ingewikkelder, omdat Turkije veel populaire VPN-diensten ook blokkeert.

Meer Instagram en mis niets met onze Bright-app.